Wedstrijd Webu Cross Cup

Op zondag 19 November 2023 organiseerde TWC de Vélo de jaarlijkse mountainbike en cyclecross wedstrijden in de Simonshoekse bossen. De overkoepelende organisatie is de NWB en de wedstrijden vallen onder de Webucross oftewel Limburg Cross. De Stichting Winter Cyclocross en MTB Toernooi Limburg organiseert deze herfst en winter wederom de wintercompetitie met een aantal gecombineerde Cyclocross en MTB wedstrijden in Nederlands Limburg en zuid oost Brabant. Deze wedstrijden kennen al een lange geschiedenis in de regio.
Fanatieke en ervaren voormalige Vélo wedstrijdrenners en deelnemers aan deze wedstrijden zoals Had Graat en Ger Hendriks hebben hun stempel op het parcours gedrukt, dus dat belooft een uitdagend en aantrekkelijk parcours. Uitvalsbasis is dit jaar niet de tent midden in het bos op de motorcrossbaan in de Simonshoekse bossen, maar het Schutterslokaal van schutterij St. Willibrordus aan de Nederweerterdijk 1 net zoals afgelopen jaar. Dat betekent dat er goede voorzieningen voor renners en publiek zijn.
Dat betekende een behoorlijke groep vrijwilligers op zaterdagmorgen voor het opbouwen van het parcours en andere hand en spandiensten. Al snel genoeg een aantal renners present om het parcours te verkennen. Het weer was dan ook prima, al zou het vanaf plm. 11.00 uur gaan regenen. Gelukkig kan de bodem in de Simonshoekse bossen het water goed bergen. Had en Ger hadden een prachtig parcours uitgezet, dat de nodige strijd zou opleveren.
Op zondag weer een grote groep vrijwilligers aanwezig om alles in goede banen te leiden. Onder aanvoering van de organisatie.
Dan de wedstrijden zelf, de renners bestaan uit mountainbikers en cyclecrossers. Negen verschillende categorieën behoorden tot het startveld en in totaal 224 renners, een record deelname tot dusver dit seizoen. Het parcours in Meijel staat dan ook erg goed bekend in zowel het MTB als het cyclecross wereldje. De diverse categorieën zijn de volgende: Mannen MTB, Masters MTB, Nieuwelingen jongens, jeugd 1, 2 en 3, Vrouwen, Mannen cyclocross en Masters Cyclocross. Het parcours had een lengte van 3.3 km en voor de jeugd betekende een afkorting rondes van 1.1 km. Er werd fel gestreden om de ereplaatsen. Met name de snelheden bij MTB mannen en de cyclecrossers mannen zijn overweldigend. Prachtig om te zien hoe ze hun fiets op dit technische parcours onder controle hebben, terwijl de snelheden ontzettend hoog oplopen. Dat geldt eigenlijk voor alle categorieën, van Masters tot jeugd. Het is ontzettend leuk om te zien hoe fanatiek er op alle niveaus gestreden wordt. En zeker de jeugd is een lust voor t oog. Bij die jeugd ook een piepjonge Meijelse renner, Max Sanders, die in het ervaren geweld zijn uiterste best doet en de aanmoedigingsprijs in ontvangst mag nemen na afloop.
Bij de masters MTB kwam Vélo-lid Ruud Haast aan de start en wist een zeer verdienstelijke 6e plaats in beslag te nemen. Ook Erwin Verberne als vaste wedstrijdrenner dit seizoen was present en kende een mindere wedstrijddag dan gebruikelijk. Soms zit t tegen en hij was dan ook zeker bij deze thuiswedstrijd enigszins teleurgesteld.
Bij de Masters Cyclocross behaalde Vélo-renner Sjang van Rijt een mooie 6e plaats na een moeilijke start, maar hij wist zich verdienstelijk naar voren te werken.
De reacties van renners, begeleiders, publiek, NWB en Webu vrijwilligers waren uiterst positief over de accommodatie, het parcours, de entourage en de organisatie. Van heinde en ver kwamen sommige renners, zoals België en Duitsland, maar ook een renner uit Groningen zelfs.

Kijk voor  alle uitslagen op de website van de Webu Cross Cup: https://www.limburgcross.nl/