27 December, 2e Kerstdag: Heren A en B: MTB toertocht Leudal

Op 2e kerstdag staat traditiegetrouw de MTB toertocht door het Leudal op het programma. Een goed moment om de calorieën van de spijs en drank op eerste kerstdag te verbranden. In alle vroegte zijn er 10 renners present. Het was koud deze ochtend en met een paar graden onder nul reden we per fiets naar Haelen. Inschrijven was bij de plaatselijke voetbalclub. Er is helaas geen scan&go aanwezig, dus dat betekent een ouderwets inschrijfformuliertje invullen. Maar ook dat gaat prima en al snel zitten we op de fiets voor vertrek. Het is ondertussen ook al behoorlijk druk. De Tour wacht op niemand, is een veel gehoorde uitspraak in het wielrennen. Dat geldt ook voor de Velonaren, want de eersten zijn al vetrokken terwijl een tweetal nog een even sanitaire stop maakt. Dus wordt er versnipperd vertrokken.

De weersomstandigheden zijn prachtig deze ochtend: koud, maar droog. De vorst heeft wat rijp achtergelaten op de planten. Dit geeft een schitterend beeld in combinatie met de opkomende zon, zeker in het mooie Leudal! De organisatie heeft een prachtige route uitgestippeld en zowat ieder paadje wordt benut. Waar het in voorgaande jaren meestal erg modderig was, zijn de paden vandaag prima begaanbaar. Wel is het af en toe opletten voor gladde boomwortels, bochten en bruggetjes.

Het Leudal staat bekend om mooie singletracks en klimmetjes in een prachtig gevarieerd bos. Vaak worden de paden begeleid door de meanderende Leubeek. Zeker op deze ochtend geeft dit een prachtig decor. Ondertussen wordt er in een lekker tempo doorgereden. Tijdens de goed verzorgde pauzeplaats worden de calorieën weer wat aangevuld en horen we dat er 900 deelnemers zijn! Een erg hoog aantal, maar gezien de omstandigheden een terechte opkomst!

Het tweede deel van de tocht staat altijd bekend om de wat langere rechte paden. We vertrekken nu wel als groep en in strak tempo rijden we over een heideveld dwars door een kudde runderen. Ze doen net of we er niet zijn en gaan rustig door met grazen. Het laatste stukje bevat weer iets meer singletracks en klimmetjes, dus hier gaat de funfactor weer wat omhoog. Een grapjas heeft nog ergens een pijl verdraaid waardoor we een stukje verkeerd rijden, maar gelukkig komen we er snel genoeg achter.

Eenmaal terug bij de voetbalclub kunnen we wat opwarmen in de kantine en op elkaar wachten met een lekker bakje koffie. Iets na elven rijden we weer terug naar Meijel. Bij aankomst bij de Heere blijkt deze nog gesloten vanwege de kerst. Een poging bij Oranjehotel levert ook niets op door een brunch die op het punt van beginnen staat. We rijden door naar de Siem. Die is gelukkig wel open en de stamtafel geeft ons een warm welkom. Eenmaal aan de koffie en warme chocomelk concluderen we dat we vandaag een prachtige tocht hebben gereden onder perfecte weersomstandigheden, de thuisblijvers kunnen spijt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *