Vélo weekend Xanten 24-26 mei 2019

Het Véloweekend ging dit jaar naar Xanten. Niet ver uit de buurt als je er rechtstreeks naar toe gaat, maar met een omweg kom je toch aan de nodige kilometers. De omweg was verzorgd door Wiek. Al een aantal jaren maakt hij de routes van en naar onze bestemming en zorgt tevens voor routes op de zaterdag.

Op vrijdagmorgen stond er 41 man klaar voor vertrek. Aangevuld met 2 “gastrijders” die enkel de heenreis ondernamen. Zij werden ’s avonds weer opgehaald door hun partners. Helaas hadden zich last-minute ook nog twee deelnemers moeten afmelden. Jan Korsten moest afhaken vanwege een blessure en Mieke Renders was de dag ervoor oma geworden en had dus plots ander verplichtingen. Namens de deelnemers wensen we de pechvogel een spoedig herstel en wensen we de verse oma veel plezier met haar eerste kleinkind, Lea.

Er werd vertrokken in 4 groepen, een damesgroep, de heren B-groep en twee gemengde groepen A en B. De routes liepen allen richting Berg en Dal om daar naar het oosten af te buigen en Duitsland in te gaan. In de langste route waren ook diverse heuveltjes rondom Berg en Dal opgenomen. De wind zat in een gunstige hoek zodat we zonder al teveel tegenwind de route konden afleggen. Ruim over de helft werd gepauzeerd waarbij een tweetal groep besloten dat bij Millingen ad Rijn te doen. Eentje in het dorp en de andere besloot om dit met uitzicht op de Rijn te doen. Met het veer de Rijn over en over rustige landweggetjes naar Xanten. Het tempo zat er bij iedereen goed in. Ruim voor het avondeten werd door iedereen de eindbestemming bereikt. Waar het door de eigenaresse bereidde gebak zich goed liet smaken. Tegelijkertijd werd ook de vochthuishouding op peil gebracht met de nodige Bittburgers. Ton heeft meteen geleerd dat je niet moet spotten met de bediening. Met een kwinkslag en een “kleintje” pils werd dat meteen duidelijk. Ook na het avondeten werd nog goed doorgewerkt aan het vochtherstel. Dat dit ook werkt als een soort spraakwater werd ons duidelijk toen men ons kwam vragen om het toch wat “leise” te doen. Sommige andere hotelgasten hadden wat moeite met de slaap te vatten. Rond middernacht werden de matrasjes opgezocht want voor de dag erna stonden er ook diverse activiteiten op het programma.

Zaterdagmorgen werden na het voortreffelijke en uitgebreide ontbijt de fietsen weer van stal gehaald. De omgeving moest verder verkend worden. In diverse varianten, afstanden en bijbehorende hoogtemeters kon dat gebeuren. Ook de wandeldames hadden bij het hotel fietsen geregeld om de omgeving te verkennen. Ondanks dat de wegen soms kwalitatief wat minder waren is het een prima omgeving om met de fiets te verkennen. Alle groepen kozen ervoor om na afloop in Xanten op het marktplein nog een afzakkertje te nemen. Sommigen na een douche en opfrisbeurt en anderen meteen aansluitend aan de tocht. Op het plein was het druk door de markt en vele aanwezige bezoekers. Duidelijk een levendige stadskern met op de achtergrond de markante Sint Viktordom met de  twee torenspitsen. Deze is ook vanuit de omgeving duidelijk herkenbaar. Helaas moest een deelnemer op zaterdag naar huis vanwege familieomstandigheden. Maar gezien de korte afstand is dit binnen 2 uurtjes rijden opgelost. Helaas, maar soms is het niet anders. We wensen Gerrit veel sterkte de komende dagen. Op de zaterdagavond is de inname van alcoholische dranken duidelijk minder dan op vrijdag. Blijkbaar denkt men al aan de terugreis op zondag. De nodige kilometers in combinatie met de voorspelde tegenwind zorgen voor enige terughoudendheid. 

Op zondagmorgen wederom een voortreffelijk ontbijt. Daarna is het tijd  voor de traditionele groepsfoto. En ook volgens traditie is het altijd een hele tour om iedereen bij elkaar en op de foto te krijgen. Maar zoals altijd slaagt onze fotograaf hierin. De terugreis kan beginnen. Met nagenoeg dezelfde groepsindeling als op vrijdag gaat het huiswaarts. Onze routespecialist is erin geslaagd om er een gevarieerde route van te maken. Daarbij wordt diverse malen van de hoofdweg afgeweken om wat hoogtemeters mee te pakken. De weggetjes zijn echter van vooroorlogse kwaliteit wat niet iedereen kan waarderen. Maar des te meer waardeer je daarna weer het strakke asfalt wat we voorgeschoteld krijgen. Na wat zoeken naar een geschikte pauzelocatie wordt de inwendige mens versterkt. Daarbij wordt al gewezen op de verwachtte gasvorming die dergelijke gerechten met zich meebrengen. Tijdens het wachten voor het veer bij Lomm wordt dit al snel duidelijk. De gemiddelde blaaskapel zou er jaloers op zijn. Tijdens het wachten komen ook de twee gemengde A/B groepen weer bij elkaar. Onderweg hadden ze elkaar om en om al een paar keer gepasseerd, door lek of een ander oponthoud. Rond 16:00 is iedereen weer binnen in Meijel en wordt bij de Siem nog lang nagepraat over wederom een geslaagd Vélo-weekend. Het weer was ideaal, de locatie was top, de routes waren gevarieerd en goed voorbereid en tot slotte maakten de deelnemers er weer een geslaagd weekend van.

Namens de organisatie iedereen bedankt voor jullie bijdrage.

Johan en Frans-jozef

 PS Wij kijken al uit naar 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *