Zaterdag 10 en zondag 11 december:    Méél by Night / Day.

Het weekend stond in het teken van de inmiddels traditionele mountainbike toertochten georganiseerd door TWC de Vélo.
De omstandigheden waren voortreffelijk, droog en heel licht vriezend weer. Dus prima ondergrond en met name voor de Nightbike versie is dat een groot pluspunt. Vele vrijwilligers waren op zaterdag actief, het uitpijlen, voorbereiden van de startlocatie, opbouwen hindernissen en noem maar op. De start was om 19.00 uur en het werd al snel duidelijk dat de opkomst, ondanks de voetbalwedstrijd tussen Engeland en Frankrijk, wel goed zou komen. Het begin werd gevormd door het vaste parcours in de Simonshoekse bossen, onderbroken door ook de inmiddels traditionele toer door de koeienstal van Johan Philipsen. Voor veel renners een mooi fun-element. Wat dat is het natuurlijk, de Nightbike is een combinatie van sport en wat ongebruikelijke fun. Heel leuk, ook gezien de reacties van de deelnemers na afloop. Vanzelfsprekend de nodige aanmoedigingen bij het in- en uitrijden van de stal, waar rust en tevredenheid heerst. De positieve bijdrage van de boeren komt fantastisch tot uitdrukking hier in lastige tijden voor deze bedrijven. Het is een prachtig gezicht zo’n lint met lichtjes dat zich door het bos slingert. Ook jeugdige deelname, met name de groepjes uit Liessel onder begeleiding, zijn mooi om te zien. Jeugdig talent in de notendop wordt enthousiast gemaakt voor de wielersport. Petje af voor hun begeleiders !
Na de Simonshoekse bossen moet op de parkeerplaats bij Haazen een palletparcours afgelegd worden, een leuk intermezzo. Dat is het ook op het bedrijf van Mart Broens, waar Mart de nodige bulten heeft voorbereid en de grondverzetmachines in de spotlights heeft staan. De eerste halte is bij café Colé, waar de koffie, thee en cake, peperkoek en sportdrank aangeboden wordt door vrijwilligers. Via een lus langs het Deurnese kanaal naar het Startebos, waar de smalle paadjes in het donker een extra dimensie toevoegen en het wat spannend maken. Op zaterdag is het op naar het Neerkantse parcours, maar vooraleer daar wordt binnen gereden een ander fun-element. Dat bestaat uit een mooi voorbereide rit door de Bouwmaterialen Neerkant aan de Moostenstraat. Ook hier leuke reacties op dit extraatje. Het is dan ook erg mooi voorbereid en leuk aangekleed. Het Neerkantse parcours wordt in zijn geheel afgelegd en vanaf de Moostdijk naar de Reigerbekweg en langs de Aa op weg naar de zandweg langs de zuiveringsinstallatie. Bij het bedrijf HeTech aan de Banmolen worden de renners getrakteerd op pizza en een Lindeboom alcoholvrije fles. Een heuse pizzaoven draait, het geheel is sfeervol aangelegd met vuurkorven en in de hal speelt een orkest met volle overtuiging. Dat geeft het geheel nog een keer iets extra’s. Afsluiting is bij de Heere, waar menigeen nog het slotakkoord van Engeland Frankrijk kan aanschouwen onder genot van de aangeboden consumptie. Heel leuk evenement en er waren ruim tweehonderd inschrijvingen. Sommigen van heinde en verre, er werd zelfs een deelnemer uit Emmen gescand voor zowel de zaterdag als de zondag versie.
Op zondagmorgen vertrokken de eerste inschrijvers om 8.30 uur en er waren twee afstanden mogelijk, de 35 km en de 55 km. Laatstgenoemde versie is de route van de Nightbike aangevuld met de Grashoekse bossen. Pauzeplaats op zondag is aan de Banmolen, wederom de hal van HeTech, waar de vrijwilligers klaar staan om de tweehonderd vijftig deelnemers te bevoorraden. Koffie, thee, sportdrank, cake en peperkoek, maar ook weer de pizza’s, die in goede aarde vallen en verassend zijn voor menigeen. Ook Grashoek ligt er prima bij, zelfs de doorgaans modderige Scheper Jannebaan op weg naar Neerkant is nu prima berijdbaar. Kenmerkend volgens de vrijwilligers bij het inschrijven starten de deelnemers mooi verspreid tussen 8.30 en 9.30 uur. Dus ook een geleidelijke binnenkomst bij de Heere, waar de goulashsoep klaar staat voor elke deelnemer en vrijwilliger. Nog even gezellig nakaarten en een zeer geslaagde versie van zowel Méél by Night en Méél by Day zit er weer op. Het weer zat mee, maar erg belangrijk voor het welslagen van dit evenement is de bijdrage van onze vrijwilligers. Van voorrijders, tot uitzetters van pijlen, ophalers van pijlen tot inschrijfbemensing. Maar ook parcoursbouwers en afbrekers en opruimers, zeker de bewakers van de fietsenstalling en eerlijk is eerlijk, dat is geen sinecure in deze kou, ze hebben immers nauwelijks beweging, maar zijn onmisbaar zodat eenieder er zeker van kan zijn na afloop zijn fiets veilig terug te kunnen vinden. Mogelijk kan plaatsing van een vuurkorf hun positie wat verbeteren voor toekomstige versies. Enfin, alle vrijwilligers en organisatie hartelijk dank voor jullie uitstekende bijdrage aan dit superleuke toertocht-weekend !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *