Historie

TWC de Vélo is opgericht in 1974. In de beginjaren telde de club vele ( in 1978 ca. 35) wedstrijdrenners, die deelnamen aan wegwedstrijden alsook aan cyclo-crosses. Er werden veel toertochten georganiseerd in Meijel, en tot in 1978 was het heel gewoon om dit in één gesloten peloton te doen. Honderd deelnemers was heel gewoon, maar die keer dat we er ver over de tweehonderd over de wegen en weggetjes leidden (voorrijders) was toch heel apart. Van veiligheidswege besloten we van toen af aan om in kleine groepen te gaan fietsen, het uitpijlen van de routes werd hiermee ingeluid. In 1982 werd een begin gemaakt aan gestructureerd toerfietsen, er werd van nu af aan een compleet zomerprogramma in elkaar gedraaid. Tevens kon men punten halen voor het toerklassement door het deelnemen aan deze tochten. Vanaf die tijd gingen de actieve leden meer en meer over in het deelnemen aan toertochten op de weg. Na de aanloopjaren met vele korte tochten, werden deze allengs langer en steeds uitdagender. In 1984 werd tijdens het Hemelvaartsweekend het 1e Vélo-weekend georganiseerd, een tocht naar Vianden en terug naar Meijel. Een happening die elk jaar z’n vervolg zou krijgen. Ook klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl werden in het clubprogramma opgenomen; de grenzen werden steeds verlegd. In 1990 organiseerden we een bedevaarttocht naar Lourdes, twee jaar later fietsten we naar de Olympische Spelen in Barcelona, in 1994 was er de 6-Landentocht. De organisatie van wielerwedstrijden op de weg alsook de cyclo-crosses en ATB wedstrijden werden vaste prik. De eerste clubkampioenschappen op de weg werden in mei 1979 verreden.. Twee jaar later konden we de eerste cross-clubkampioenschappen organiseren.

In 1984 zetten we de eerste schreden op veldtoertocht-gebied. De opkomst ervan hebben we meegemaakt en zie hoe dit fenomeen zich ontwikkeld heeft. De hele winterperiode (en zelfs in de zomer) kunnen we georganiseerde tochten of uitgezette mountainbikeroutes fietsen, geweldig!

In september 1976 kregen we de eerste (wollen) clubtruien, die middels een rondrit door Meijel “aan den volke” getoond werden, wat waren we trots! Dit was tevens ter promotie van de Kermiskoers die twee dagen later verreden werd op het parkoers Hagelkruisveld. In april 1988 kregen we nieuwe truien / shirts en vanaf mei 2000 beschikten we over de derde generatie kleding. Vanaf zomer 2009 kunnen we de wat modernere en kleurrijkere shirts aantrekken die ook weer de Vélo-uitstraling hebben. Nu dus veel beter, lichter en moderner materiaal, maar het rood / geel bleef bestaan evenals het clublogo (destijds door lid Jan Engelen ontworpen) en……..ook weer zonder sponsornamen!
Na 2009 zijn er nog een paar andere ontwerpen geweest die uiteindelijk de uitstraling van het vroege Raleigh shirt hebben. Zie voor meer info https://twcdevelo.nl/clubinformatie/kleding/ 

Eind 1977 werd de winter-indoortraining geïntroduceerd. Jan Coopmans en later Piet Jegerings wisten de gemotiveerde Vélo-leden zeer gevarieerde programma’s voor te schotelen. Helaas is dit door allerlei omstandigheden in 2003 opgehouden te bestaan. In de plaats hiervan worden door diverse leden spinning-trainingen gevolgd.

Het clubhuis! Café – bar “de Ruif” was vanaf de oprichting in 1974 een veilige, gezellige haven waar het goed toeven was bij prijsuitreikingen, leden – en bestuursvergaderingen, feestavonden en wat al meer. Bij Mart en Mien van “de Siem” waren we altijd welkom. Ook de huidige eigenaar Nard Vissers begroette ons graag. In 2023 kwam echter een eind aan het tijdperk “De Siem”.
De clubleden zijn ook al sinds 2008 graag geziene gasten bij eigenaar Rudy Gommans van (eerst De Nostalgie en sinds 2018) De Heere van Meijel.

De voorzittershamer werd als eerste gehanteerd door oprichter en erelid Jac. Simons (okt. 1974 – nov. 1979), daarna Jan Nijssen (medio 1980 – okt. 1985), Frank Franssen (okt. 1985 – nov. 1992), Rob Peeters (nov. 1992 – nov. 2002) en Johan ten Dam ( 2003-2014), Frans-jozef Maas (2014-heden).