Zaterdag 17 februari:                    Sjeiven Dörpel / Beverroute.

Een zachte zaterdag met aangename temperaturen van rond de twaalf graden en een matige westen tot zuidwesten wind, wel wat bewolkt. Het bracht in elk geval de nodige fietsliefhebbers op de been en dan voornamelijk op de weg ondanks dat het mtb seizoen nog niet is afgesloten. Een behoorlijk groepje dames, terwijl een zestal heren C koos voor de populaire route Sjeiven Dörpel van 77 km. Opgemerkt werd dat het peil van de Maas, duidelijk zichtbaar bij het keerpunt in Aldeneik, inmiddels ruim een meter lager stond dan een week eerder.
Een goede opkomst bij heren B en dat betekende opsplitsen in twee groepen. Een groep van zeven en een van acht voor ronde De Bever van 86 km. De heenweg de wind, die niet al te sterk is, grotendeels op kop en vanaf het keerpunt in het buitengebied van Rodenrijt de wind veelal in de rug. Eenmaal lek in groep twee en het duurde even voordat alles goed op zijn plaats zat. Maar beter grondig de buitenband nagekeken dan haastwerk met het risico weer snel oponthoud te krijgen. Het is niet koud, maar toch is stilstaan niet echt prettig, het is immers nog februari. Gelukkig warmde iedereen snel weer op, ook omdat het tempo wat omhoog ging. Uiteindelijk werd er behoorlijk maar beheerst gereden en de route viel bij iedereen in de smaak. Na afloop een drukte van belang bij de Heere, en dan voornamelijk fietsers en niet alleen van de Vélo. Even gezellig nakaarten na voortreffelijke toertochten. De zondag lijkt in het water te vallen!

Zaterdag 10 februari:                    Sjeiven Dörpel / rondje Duitsland.                        

Carnavalszaterdag en heel aardig en zacht weer, dus een behoorlijke groep liefhebbers voor een toertocht op de weg, mede omdat het veldwerk na alweer een week met ruim 30 mm regen op toch al verzadigde bodem, minder aantrekkelijk was. Een drietal heren C koos onder aanvoering van Jan een kleine ronde Duitsland, maar dat betekende voor een tweetal uit Meijel toch 84 km. Twee kleine damesgroepjes, waarvan een tweetal nog voor de MTB koos. Ook een handjevol heren A, voornamelijk op de gravelbike en dat betekende toch behoorlijk bemodderde fietsen. Daar had de negenkoppige heren B groep geen last van met een uitstekende tocht van 77 km, de korte versie van de rit Sjeiven Dörpel. Met op het keerpunt zicht op de Maas, die veel water moest verwerken. Het gaf met deze temperaturen en een milde oosten wind een echt voorjaarsgevoel. Maar ja, het is nog maar tegen half februari en er kan nog van alles op de renners afkomen. Desondanks kon al wat vooruitgekeken worden naar de opening van het wegseizoen over drie weken. Er waren ook beslist een paar carnaval-vierders deze zaterdag, getuige de foto op de appgroep. Ongetwijfeld ook een leuke bezigheid. De Heere was zich aan t opmaken voor t feestgedruis en er zat al een grote groep fietsers van VNED in min of meer carnavalstenue aan de koffie, nee wat anders dus! Een gezellige boel!
Op zondag een wat kleinere opkomst en dan vooral mountainbikers voor een rondje niet ver van huis.

Zondag 14 januari 2024:

Zaterdag was een zo goed als droge dag, weliswaar een bijna onmerkbare miezer waar je niet eens nat van werd. De ondergrond nog bevroren na een week met lichte vorst. De temperatuur was net boven nul. De bovengrond licht ontdooid en je zou verwachten dat het een beetje glibberig kon zijn. Niets was minder waar, ideale bodem om te mountainbiken, in het bos was het optimaal, en op de open stukken was t gewoon goed, later op de dag zou bv op de Pershimmel enige spoorvorming zijn. Een zevental heren B in verschillende samenstellingen kozen voor de mtb met als terrein Neerkant, Meijel en evt. Grashoek. De thuisblijvers hadden t mis deze keer want prima ritten was de conclusie. Het was ook duidelijk aan het aantal sporen te zien dat met name de parcoursen Meijel en Neerkant druk bereden waren.
Op zondagmorgen een goede opkomst ondanks temperaturen rond het vriespunt en een wat grijze miezerachtige ochtend. Een behoorlijke groep heren C en een vijfkoppige heren A groep voor rondje Liessel, met dien verstande dat het slechte deel na het keerpunt eruit gelaten werd omdat de paden daar erg tegen zouden vallen. Een klein aantal wegrenners voor een ronde van tegen de 60 km en de kou viel erg mee, aldus deze renners. Een achttal heren B koos voor het begin in het Startebos, waar een aantal leuke paadjes een mooi opwarmertje betekenden voor het vervolg. Dat bestond uit de bossen van de Belgenhoek in Grashoek. Ook hier een paar kleine aanpassingen om natte gedeeltes en bevroren plassen te vermijden. Na de oversteek van de sluis in het Deurnese kanaal over de Grauwveenweg parallel aan het kanaal naar de Heitraksche Peel. De Neerkantse bossen in op de Bospeelweg om de permanente mtb route op te pikken. Die ligt er fantastisch bij en het loopt dan ook vlotjes. Het pad langs de Astensche Aa betekent even manouvreren langs een paar plassen, maar er is ruimte genoeg. Ook het sluitstuk loopt fantastisch, de route in de Simonshoekse bossen, want het onderhoud aan de baan heeft tot gevolg dat de ondergrond er uitstekend bij ligt. Aan het aantal sporen te zien heeft menig fietser hieraan gedacht deze zondagmorgen. De Heere is een aangenaam warme omgeving om even na te kletsen na een prima sportieve zondagmorgen!

Zondag 7 januari 2024:                 

Eindelijk een droge en wat frissere dag op zaterdag nadat er de eerste vijf dagen van het nieuwe jaar al pakweg 50 mm regen was gevallen op de toch al verzadigde bodem. Het bracht een klein aantal heren B op de been voor een mtb tocht, al was er ook een tweetal dat voor de wegfiets had gekozen, ook een goede keus, zoals achteraf wel bleek. Een vijftal koos voor de bekende routes Neerkant, Liessel, Schietbaan en een stukje Meijel en dat betekent bijna 60 km op de tellers. Liessel deel twee viel tegen wat wateroverlast betreft. Op nogal wat plekken stond volop water en dat was teveel van t goede op dit doorgaans prima parcours. Een paar eenlingen kozen voor Meijel en Neerkant en beide parcoursen lagen er voortreffelijk bij, fiets poetsen was niet nodig. Beide parcoursen kennen duidelijk minder zwakke plekken dan het overigens ook langere parcours van Liessel. Tevreden renners na afloop, welke fiets ook gekozen werd.

Op zondag een betere opkomst, en het was wat kouder, maar droog. Een achttal heren, mix van A en B besloot naar de Heldense bossen te rijden, ondanks de berichten dat het er nog behoorlijk nat zou zijn. Dat bleek op wat echte natte plekken na wat mee te vallen, al duidde de kleding na afloop toch op het nodige vuil, meer van het opspatten dan van de modder. De heren C was een grote groep en er werd in twee groepen van pakweg acht man Neerkant en Meijel gereden. Evenals een aantal eenlingen die deze optie hadden gekozen. Terecht want beide parcoursen waren optimaal. Het consequente onderhoudswerk ligt hieraan beslist ten grondslag. Ook aan het Neerkantse parcours was duidelijk gewerkt. Veel fietsers dachten er zo over want het was met name op het parcours in de Simonshoekse bossen een drukte van belang met mountainbike liefhebbers. Dus de bosploeg heeft veel eer van hun werk, als je ziet hoeveel fietsers plezier beleven aan deze ronde. Dan nog wat eenlingen op de weg ondanks de lagere temperaturen, maar goede kleding doet veel. Het was duidelijk drukker dan gebruikelijk bij de Heere, omdat de wandelaars van de Snerttocht ook present waren. Een mooi en eindelijk wat droger fietsweekend en winterse dagen voor de boeg!

Zondag 31 december 2023:                        Oliebollen bij de brandweer.

Op zaterdag was het droog en zacht met een redelijk sterke zuidwesten wind. Een aantal B rijders had t wel even gehad met de nattigheid en er werd positief gereageerd op een oproep voor een rit op de weg. Zodoende een dertiental heren B aan het vertrek voor ronde Molenbeersel van 71 km. Ondanks het harde werken met de wind op kop genoten beide groepen, er werd immers in twee groepen gereden, volop van een wegtocht eind december. De wegen waren mooi droog en ronde Molenbeersel is bovendien een aantrekkelijk rondje. Behalve de renners op de weg een klein handje vol mountainbikers die overigens ook goede omstandigheden hadden, met dank aan onze bosploeg voor het onderhoud. Ook de ingang bij de Pershimmel was beduidend verbeterd na wat aanpassingen aldaar! Prima actie.

Op zondag, oudjaarsdag, vindt normaal gesproken de Oliebollentocht in Someren plaats, maar die was vanwege de wateroverlast die vele parcoursen parten speelt, afgelast. Evenals trouwens de Leudaltoertocht op Tweede Kerstdag die vanwege de overvloedige regenval verplaatst is naar eind januari 2024. Maar het traditionele oliebollen eten van de schutterij gaat vanzelfsprekend gewoon door. Een gezellige happening om gezamenlijk het sportieve jaar even af te sluiten. Een vijftiental fietsers in totaal, de regen ten tijde of kort na vertrek hield toch een grote groep renners thuis. Maar ondanks die bui lag met name het parcours van Meijel en Neerkant er prima bij en eenmaal in het bos, was de regen niet echt merkbaar. Degenen die zich net op een verbindingsstuk  bevonden hadden wel even pech wat die kregen een nat pak.
Tegen de klok van twaalf begon de kantine van de brandweerkazerne vol te lopen met Vélo leden, gefietst of niet gefietst, was al aangekondigd, oliebollen waren er voor iedereen. Leonie en Chris voorzagen iedereen van koffie, thee, glühwein en vanzelfsprekend de bekende lekkere oliebollen van de Grúún, die er goed in gingen. Het was uiteraard nog even gezellig met een flesje bier erbij of wat anders. Even gezellig bijpraten en op naar een sportief en gezond 2024. De opkomst was prima en dag getuigt wederom van de goede sfeer die binnen de vereniging heerst. Dat belooft weer veel voor 2024! Leonie en Chris erg bedankt voor de uitstekende gastvrijheid !

Zondag 17 december 2023:        Sevenum / Liessel.

Een droge zondag, het had pakweg een millimetertje geregend gedurende de nacht, maar dat kon de fietspret op zondag niet bederven. De temperatuur evenmin, want die was best aangenaam voor half december. Een twaalftallige heren C groep reed hun min of meer vaste ronde Liessel op de mountainbike. Dit deed ook de zevenkoppige heren B groep en die was al op tijd terug aan de koffie, aangezien de afstand een kleine 50 km bedraagt en alles verloopt vlotjes, immers de ondergrond is prima en laat snelle kilometers toe. Verder was er een groep dames actief, een paar eenlingen en een tweetal gravelrijders voor ronde Sevenum. Het zonnetje kwam zowaar tevoorschijn tegen het einde van de morgen. Even nakletsen bij de Heere en de sportieve zondagmorgen zit er al weer op!

Zaterdag 16 december 2023:                     De Schaak  / Strabrechtse Heide.

Eindelijk een droge zaterdag en de bodem had kans gezien op te drogen. Wel erg zacht voor de tijd van het jaar met een temperatuur van 10 graden na de middag en niet al teveel wind uit zuidwestelijke richting. Het bracht vier gravelrijders op de been voor ronde Strabrechtse Heide van 63 km. Mooie hoog liggende droge paden en dan is het mooi fietsen in een evenzo mooie omgeving. Een zevental heren B besloot van het goede weer gebruik te maken en richting de Schadijkse bossen te rijden. Dat betekent heen en terug elk pakweg 20 km verbindingsroute, gedeeltelijk onverhard en beschut, gedeeltelijk verhard en weinig beschutting. Dat laatste is niet erg onder zulke omstandigheden. Dan pakweg 20 km heel mooi parcours van de Schaak, een prachtige mix van wat rechtere gedeeltes, maar ook mooi technisch werk met de nodige bochten en zeker hoogteverschillen. Alles singletrack. Het tempo zit er flink in en ook de terugweg verloopt vlot met sterke kopmannen. Even nakaarten bij de Heere en jawel, dat betekent de lampjes aan om veilig thuis te komen met deze donkere dagen voor Kerst. Wel hele mooie tochten en tevreden renners.

MbN/MbD 2023

We kunnen terug kijken op een geslaagde editie van MbN/MbD 2023. Dit ondanks het duidelijk mindere weer op zaterdagmiddag. In verband met de verwachtte regen op zaterdagmiddag werd het uitpijlen al verschoven naar de zaterdagmorgen. Na een hele middag regen droogde het uiteindelijk rond 19:00 uur toch nog op. De volhardende fietsers konden dan ook droog vertrekken. De voorspelde regen had wel duidelijk invloed op het deelnemersaantal, dat bleef steken rond de 120 personen. Deze bikkels werden wel weer getrakteerd op een mooie route van 35 km met daarbij ook nog een groot aantal bedrijven/locaties waar langs of doorheen gefietst kon worden. Er werd gestart bij de Heere, ondertussen ons vaste vertrekpunt voor alle Vélo-toertochten. Waarna het eerste deel van de vast ATB-route in de Simonshoekse bossen werd afgewerkt. Dit was wel af en toe glibberen door de regenval op zaterdagmiddag. Vervolgens naar de koeienstal van Johan Philipsen. De koeien keken gelaten naar de fietsers die volop verlicht door hun stal fietsten. Vervolgens het tweede deel van de ATB-route in de Simonshoekse bossen. Op het einde van deze route was er een pauzeplaats ingericht bij Camping de Simonshoekse bossen voor het versterken van de inwendige mens. Een mooie en ook zeer goed verzorgde pauzeplaats met naast koffie en thee ook een heerlijke gevulde tomatensoep. De route werd vervolgd naar Peter Haazen voor de traditionele hindernisbaan van pallets om daarna bij Mart Broens over een berg houtsnippers en een berg korrelmix te manoeuvreren.  De route liep daarna via de visvijver naar het Startebos waar ook nog een aantal singletracks bedwongen moesten worden. Vanuit het Startebos binnendoor naar Neerkant om daar door de werkplaats, loodsen en winkel van Bouwmaterialen Neerkant te slingeren. Waarna de ATB-route van Neerkant op het programma stond. Dan is het nog 5 kilometer naar Meijel waar bij He Tech op de Banmolen de laatste halte is ingericht. Daar verzorgd DJ Jesse de sfeer en worden de fietsers getrakteerd op een 0.0 Lindeboom met worstenbrood. Ook Red Bull is aanwezig voor liefhebbers van een blikje energydrank. Rond 22:30 arriveren de laatste fietsers weer bij de Heere. De meeste fietsers gaan nog naar binnen voor de gratis consumptie die door de Heere aangeboden werd. Zoals gebruikelijk is het op de zaterdagavond nog lang gezellig bij de Heere.

Op zondagmorgen staan de vrijwilligers voor het inschrijven en de fietsenstalling om 8:00 uur al weer paraat. Het inschrijven start officieel pas om 8:30, maar de eerste fietsers zijn er al rond 8:10. Na de regen van zaterdag en het vooruitzicht van een droge zondagmorgen is men duidelijk gretig om te vertrekken. Het totaal aantal inschrijvingen ligt deze morgen dan ook ruim boven de 200 deelnemers. De fietsers hebben de keuze uit 2 afstanden. Een route van 35 km en eentje van 50 km. De 35 kilometerroute is nagenoeg gelijk aan de route van zaterdagavond, ook de verschillende bedrijven hebben hun locaties weer opengesteld zodat ook de zondagsrijders kunnen genieten van de diverse locaties en hindernissen. De 50 km route voert de fietsers ook door de bossen van Grashoek. Omdat de route daar gaat over ongeprepareerde paden is het een stuk avontuurlijker ATB-en. Voor beide routes is de pauzeplaats ingericht bij He-tech. Daar worden de fietsers getrakteerd op koffie/thee en sportdrank. Met daarnaast cake en wafels. Ook deze zondagmorgen maakte de oven weer overuren om het worstenbrood warm te maken. Ook vandaag is DJ Jesse paraat om de fietsers in beweging te houden zodat ze niet teveel afkoelen hier.  Rond 13:00 arriveert de laatste fietser bij de Heere. Ook voor hem staat uiteraard nog een kop soep klaar. Alle fietsers werden namelijk door de Heere getrakteerd op een heerlijke kop champignonsoep.

Zoals eerder gemeld kunnen we, ondanks het mindere weer op zaterdag, terugkijken op een zeer geslaagd ATB-weekend. Een groot applaus en dank voor de organisatie, vele vrijwilligers, bedrijven en sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt. De vele positieve reacties van de deelnemers uit binnen en buitenland, van dichtbij en van ver maken duidelijk dat we samen meer een mooi evenement hebben neer gezet. Gelukkig hebben we de foto’s nog, deze zijn binnenkort te bewonderen in het foto-album.

Zondag 3 december 2023:           Grashoek / Heldense bossen / Baarlo.

Evenals op zaterdag een schitterende zondagmorgen met zon en een temperatuur rond het vriespunt. Een vrij goede opkomst dus. Een zestal heren A koos voor de Heldense bossen voor een mooie rit van ruim 50 km. Een damesgroepje gaf de voorkeur aan een wandeling, ook uitstekend met dit weer. Een tiental heren C bleef in de buurt met Meijel en Neerkant, terwijl de heren B groep zes liefhebbers telde. Die kozen voor Grashoek, anderhalve keer Neerkant en ons eigen Meijelse parcours volledig. Dat is ook grotendeels het parcours van Méél by Day komende zondag. Dus is dit een soort laatste verkenning en dat bracht een paar kleine aandachtspunten aan het licht. Met een paar kleine aanpassingen kunnen die paar slechte stukken vermeden worden. Een drietal gravelrijders reed een verdienstelijke rit richting Baarlo, terwijl er ook nog een enkele wegrenner later aansloot bij de koffie. Het was uiteraard wat frisjes, maar uitstekende omstandigheden en ondergrond, een verademing na al die regenachtige dagen. Tevreden renners dus na afloop, die gezamenlijk even nakaarten zoals gebruikelijk bij de Heere.

Zaterdag 2 december 2023:                       De Schaak / Sevenum / Heldense bossen.

Een prachtige wat winters aandoende zaterdag, temperatuur rond het vriespunt na een nacht met ongeveer 5 graden vorst aan de grond, en een lekker zonnetje in combinatie met weinig wind. Dat bracht na de middag diverse fietsers op de been om van dit mooie weer te profiteren. Een aantal gravelrijders die voor omgeving Sevenum kozen. Een drietal heren A die hun heil zochten op de mtb baan van de Schaak. Waar het parcours er schitterend bij lag en waar het tot hun verbazing niet druk was, ondanks de optimale omstandigheden. Dan een zestal heren B die voor de Heldense bossen kozen. De heenweg via de Snep en op de Neerse weg in Helden worden de bossen binnen gereden. De paadjes liggen er voortreffelijk bij na een tweetal droge dagen met wat vorst. Het is dan ook heerlijk fietsen, tenminste als het technische parcours met de nodige natuurlijke hindernissen zoals boomwortels, en de nodige bochten en hoogteverschillen, je aanspreekt. En dat deed het dit zestal, dat een wat langere ronde dan gebruikelijk de laatste tijd reed. Bij de Heere gaven de tellers 63 km aan na een voortreffelijke rit. Het begon tegen het einde wel merkbaar af te koelen, maar goede kleding doet veel. Nog een enkele wegfietser die de groepjes gezelschap hield tijdens de koffie after party. De dagen korten rap en huiswaarts moesten de lampjes aan om veilig thuis te komen. Hele mooie fietsdag!