Zondag 23 januari: Heldense bossen.

Ouderwets druk op het plein op zondagmorgen. Ruim dertig liefhebbers zagen het zitten om op deze rustige enigszins voorjaarsachtig aandoende morgen de fiets op te springen. Er was nauwelijks wind, dat moet dat gevoel gegeven hebben, want de temperatuur was toch normaal voor de tijd van het jaar. Een damesgroep van vijf, een heren A groep van rond de tien liefhebbers, terwijl er ook een aantal gravelbikers aanwezig was natuurlijk. Want ook daar was het goed voor, de paden zouden niet echt modderig zijn immers. Dan een vijftiental heren B, opgedeeld in twee groepen. De grootste groep gaf gehoor aan het voorstel Heldense bossen en dat betekende uiteindelijk een tiental. Via de Snep naar het bosje van de Groeze aan de overkant van de Noordervaart. Even oponthoud van mechanische aard, maar snel genoeg zit het tiental weer op de fiets voor de verbinding via Egchel naar de Heldense bossen. Inmiddels is de tienkoppige A groep gepasseerd op weg naar dezelfde Heldense bossen. Een stukje aan de Kesselse kant van de provinciale weg is de opening. Hier zijn de paden wat gladder en het zuigt nog wat, niet modderig maar het kost wat meer moeite vanwege de ondergrond. Dat wordt snel beter aan de overzijde rondom de camping, waar het een wirwar van technische paadjes is en de nodige hoogteverschillen overwonnen moeten worden. Omdat de groep groot is, tien man is toch een lang lint, en dat betekent voor de achtersten na elke bocht een gaatje dicht rijden, wordt het tempo zeker op de wat rechtere stukken wat rustig gehouden. Zo kan iedereen mits voldoende afstand wordt gehouden optimaal genieten van de vele mogelijkheden die dit bos biedt. Dat vinden niet alleen de Vélo renners, het is een drukte van belang. Met als enige nadeel dat er soms tegenliggers zijn. Er zou ook hier een fantastisch permanente route kunnen worden aangelegd. Dat zou voor alle bosgebruikers een zegen zijn, enfin misschien komt het er nog een keer van. Aan de overzijde van de Middenpeelweg evenzo mooie technische tracks. Nabij kasteel de Raay even een korte bananenstop en dan wordt gemeld dat het al relatief laat is. Dus wordt de oorspronkelijke planning ietwat bijgesteld en bereikt de groep voldaan om kwart over twaalf Meijel weer na een heerlijke ronde van 55 km. Nog geen after-bike, maar het zit eraan te komen. Heel mooi sportief weekend in elk geval.

Zaterdag 22 januari: Oostappen.

Na wat app verkeer om 13.00 een achttal heren B aan het vertrek, een handvol A renners en een paar gravelbikers. Wat eerder dan gebruikelijk om eventuele regen die in de namiddag gemeld werd voor te blijven.
De B groep koos na wat overleg voor de ronde Oostappen. Dat betekent eerst een gedeelte Neerkant. Het is grijs, een hele fijne miezer, je kon het nauwelijks motregen noemen, later werd het toch wel droog, maar het bleef een grijze dag. Desondanks lagen de tracks er prima bij, het had dan ook niet veel geregend de voorgaande dagen, het was alleen erg vochtig en somber weer. Dus werd er vol enthousiasme rond gekoerst, na Neerkant via een gedeelte Dennendijkse bossen naar het Liesselse parcours. Ook hier prima begaanbaar terrein. De wat rechtere gedeeltes werden met enige reserve gefietst om wat te herstellen van de meer intensieve technische gedeeltes, waar het tempo wat werd opgeschroefd. Op de verbindingsstukken over de verharde weg kwam de groep vol in de toch wel stevige wind en kwamen de meest sterke mannen op kop om de lasten wat te verdelen. Het Astense parcours Oostappen loopt ook prima en is een fraaie afwisseling van goed lopende rechtere stukken met mooie bochtige en heuvelachtige singletracks. Na het tweede deel Liessel even een korte bananenstop, niet te lang om afkoelen voor te blijven. Even herstellen op het zandpad naar de Schietbaan en ook dat fraaie bochtige goed lopende parcours wordt vol plezier gefietst. De verbinding naar Neerkant betekent wederom een paar sterke kopmannen en die moeten even gemaand worden het tempo niet te hoog op te laten lopen. Neerkant nog, nadat er afscheid genomen is van een drietal mannen uit Helenaveen die bij thuiskomst de tellers richting de 70 km zien gaan. Deel twee Neerkant verloopt ook lekker vlot en dan is het welletjes geweest na een heel mooie zaterdagtocht met eenmaal terug in Meijel 65 km MTB plezier achter de rug.

Zondag 16 januari: Weer leven in de brouwerij!

Na het aankondigen van versoepelingen is er weer wat ruimte ontstaan voor buitensporters in groepsverband. Op zaterdag een groepje actief voor een leuke en erg intensieve tocht in de Heldense bossen en er zijn ook nog wat eenlingen en tweetallen actief geweest.
Op zondag eindelijk weer eens een redelijke gevuld Raadhuisplein met Vélo-kleuren. Een twintigtal fietsers gaven acte de presence. Een drietal dames op de mountainbike en de rest betrof heren voornamelijk op de mountainbike, maar ook een paar gravelbikes. Verder werd kort na vertrek een tweetal wegfietsers geconstateerd. Een vrij grote groep heren A, verder een groep heren AB en het tiental heren B verdeelde zich in twee groepen. Grofweg zochten alle groepen de Neerkantse en Liesselse route op met wat variaties. Een B groep begon in Meijel om later ook de genoemde routes te rijden, maar werden binnen vier km al geconfronteerd met een lekke band, die later ondanks vervanging nog tweemaal op zou spelen. Opmerkelijk dat voordat naar Liessel gedraaid werd er nog een eentje huiswaarts keerde met een leegloper. Lek komt bij de MTB niet vaak voor, nu tweemaal. Desondanks werd er een hele leuke tocht afgewerkt en de paden lagen er dan ook voortreffelijk bij. Wel was nog duidelijk zichtbaar dat het afgelopen weekend uitzonderlijk veel natte plekken had opgeleverd die nu weer prima waren. Het was dan ook een drukte van belang met fietsers en dat was kort na vertrek in Meijel al duidelijk. Ongekend hoeveel aantrekkingskracht dit parcours heeft !
In elk geval was er weer leven in de Vélo-brouwerij. Al kon de brouwerij nog weinig verdienen aan de fietsers als gevolg van de gedwongen sluiting. Ook dat lijkt binnenkort verleden tijd. Mooi dat er weer samen gefietst kon worden in elk geval.

Zaterdag 18 december: Heldense bossen.

Het was een droge maar grijze dag, een van die typische donkere dagen voor Kerst, en droog was een groot woord. Er hing de gehele dag een hele fijne mistachtig miezerdeken over Limburg, niet zodanig dat je er nat van werd. Maar de straten waren nat, het was grijs en snel donker, een wat mistroostige zaterdag. Aan de oproep een half uurtje eerder te vertrekken gaf een zevental mountainbikers gehoor, een mengeling van heren B en AB. Verder een klein aantal gravelbikers en naar later bleek een paar snelle heren A, die naar de Heldense bossen togen. Zo koos ook het zevental en onder aanvoering van Jan, die de Heldense bossen, zijn thuisland, kent als de bekende broekzak, werd enthousiast begonnen aan de Kesselse zijde. Her en der veel afgevallen bladeren op de single tracks en dat betekende extra opletten vanwege gladheid. Maar de ondergrond was prima en dat betekende toch veelal prima grip en alle fietsers bleven keurig overeind. Mooie technische tracks afgewisseld met wat snellere stukken en al snel genoeg wordt de provinciale weg overgestoken naar de Heldense bossen. Ook hier weet Jan de allermooiste tracks moeiteloos te vinden en schotelt de groep een fantastisch parcours voor. Het is de ene klim na de andere en de ene bocht na de andere, zo slingert het zevental als een serpent door de bossen rondom de camping. En hier geen blad op de tracks, het is immers bijna uitsluitend naaldhout en de ondergrond is optimaal. Na de oversteek van de Middenpeelweg komt de Baarlose zijde aan de beurt en ook hier prima begaanbare tracks, zoals bijvoorbeeld het zogeheten Aldi paadje parallel aan de Middenpeelweg, een prachtig golvende singletrack, zo genoemd naar de plastic Aldi zak die de aandacht op een ijzeren buis moet vestigen als waarschuwing voor de bikers. Nabij kasteel de Raay even bananenpauze samen met het kleine groepje heren A. Hier wordt de bekende steile lastige klim door bijna iedereen omhoog gereden zonder afstappen. Snel genoeg wordt de route vervolgd en dat betekende evenzo prachtige technische tracks. Een echte technische interval rit van ruim 55 km, waar het zevental met volle teugen van genoot en totaal geen oog meer had voor de grijze dag. Dat viel pas weer op na een bakkie koffie bij de Siem, waar rond de klok van vijf de knip op de deur moest. Een prachtige zaterdagrit, bedankt Jan!

Vanwege de aangekondigde lockdown was dit de laatste rit in groepsverband tot nader order en dus voorlopig geen verslagen over fietsactiviteiten!

Zaterdag 11 december: Meijel-Neerkant-Liessel.

Het had wat geregend s’ nachts en s’ morgens, al viel de hoeveelheid wel mee. Toch was de verwachting dat de omstandigheden wat tegen zouden vallen en dat betekende maar een zevental heren aan het vertrek. Na wat overwegingen of het de Heldense bossen zouden worden of de meer gebaande paden van Meijel en Liessel, viel de keuze uiteindelijk op de laatste, aangezien dat de meest veilige keuze werd verwacht. De opening in Meijel was veelbelovend, want het terrein was ideaal. Neerkant vervolgens bleek ook erg mee te vallen en de baan was in prima staat zonder water en modder. Dus werd vol goede moed richting Liessel gekoerst met een noordwesten wind op kop. De opening in de Dennendijkse bossen viel ook weer mee en dat zou betekenen dat de route in Liessel perfect zou zijn. Niets bleek minder waar en in stevig maar gelijkmatig tempo wordt dit hele mooie parcours afgewerkt. De zandweg naar de Schietberg wordt rustig genomen om wat krachten te sparen voor het meanderende parcours in de bossen van de Hutten. Ook hier loopt het voortreffelijk op een droge baan. Even werken geblazen op weg naar deel twee van Neerkant. Hier gaat het tempo even omhoog de tweede helft en valt het groepje wat uit elkaar. Hergroeperen en op naar Meijel deel twee. Hier wordt het tempo ook weer opgeschroefd en bij de uitgang wordt tevreden teruggekeken op een hele mooie intensieve tocht van ruim 65 km.  Met het vooruitzicht van een fietsloze zondag, de weersverwachting immers gaf een hele grote regenkans op zondagmorgen.
Dat bleek mee te vallen en er zal dus heus wel gefietst zijn. Het Meijelse parcours lag er dan ook prima bij ondanks wat nachtelijke regen en er was al vroeg de nodige activiteit in de Simonshoekse bossen. Diverse fietsers uit de regio hadden blijkbaar Meijel in de peiling, daar zou het waarschijnlijk nog goed fietsen zijn en dat bleek een gegronde aanname. Of de gratis reclame in de Limburger van afgelopen week daar een rol in heeft gespeeld ?

Het was het weekend van Meijel by Night en by Day. Jammer genoeg konden die geen doorgang vinden om bekende redenen, maar het zou in elk geval, ondanks de wat mindere voorspellingen qua omstandigheden een hele geslaagde zijn geweest. Hopelijk volgend jaar beter!

Zondag 5 december: Liessel.

Zaterdag begon het na de middag te regenen na al een regenachtige week. Dat deed veel fietsers de zaterdag dan maar overslaan. Degenen die voor de middag toch voor een tochtje kozen troffen een perfect parcours in de Simonshoekse bossen aan, niet in de laatste plaats door het prima onderhoudswerk van de bosploeg.
Dan op zondag toch een behoorlijke opkomst ondanks de regen van zaterdag die de omstandigheden er niet beter op zou maken.
Twee gravelbikers maar en die kwamen op de Strabrechtse heide terecht onder andere en reden een heel aardige tocht van ruim 75 km, wel het nodige poetswerk nodig, want de paadjes en paden waren toch behoorlijk modderig. Verder twee dames op de MTB.
Een vijftal heren A, een zestal heren AB en een achttal heren B kozen ervoor om de route Neerkant, Liessel, Schietberg te rijden. Neerkant lag er op zich goed bij al zijn er zwakke plekken in het parcours en dat waren toch modderplekken deze zondagmorgen. Liessel is het volgende station en net voor het viaduct op de Hutten wordt het eerste stuk van de Dennendijkse bossen meegenomen op weg naar het Liesselse parcours. Ook hier worden de fietsers soms door wat modderstukken gestuurd. In Liessel is het een drukte van belang met fietsers, maar dat hinderde eigenlijk nauwelijks op een momentje na, toen zowel de A als de AB groep werd opgehouden door een enthousiast groepje jeugd. De technische gedeeltes liggen er prima bij en de fietsers kunnen zich hier naar hartenlust uitleven. Maar ook op dit parcours, ondanks veelvuldig onderhoud, bevinden zich toch ook een paar gevoelige plekken waar het erg modderig was. Niet echt hinderlijk tijdens het fietsen, het hoort immers ook zo nu en dan bij het veldwerk, maar het is evengoed een aanslag op mens, kleding en vooral materiaal. Desondanks wordt er goed doorgefietst. De AB groep besluit om de route Meijel vanaf de schutterij tot de “Pershimmel” er nog bij te pakken. Dit parcours is vrij van die modderplekken en het loopt hier gesmeerd, de voorrijder hanteert een prima strak tempo. Zodoende wordt nog net voor twaalven de 60 km ruim aangetikt. Als er louter op dit parcours gefietst zou worden was poetsen na afloop niet eens nodig geweest of tenminste zeer beperkt. Zo prachtig en droog lag het er bij en laat eens te meer zien wat goed onderhoud betekent, dus bij deze een dikke pluim voor de onderhoudsploeg! Het parcours werd dan ook goed gebruikt deze morgen getuige het aantal auto’s bij het begin van de route. Nog eens ouderwets goed smerig geworden werd eerst het ergste vuil verwijderd voordat de Heere betreden werd. Ondanks dat sommigen echt eerst een douche konden gebruiken had dat geen gevolgen voor de gastvrijheid ! Toch nog een prima zondag !

Zondag 28 november: Heldense bossen / Liessel.

Zaterdag was zo goed als droog verlopen en ook op zondagmorgen was het droog, wel fris. Winterse temperaturen van rond de drie graden bij vertrek, maar de zon was al aan het pushen. Dus een behoorlijk aantal fietsliefhebbers op het plein. Een handvol dames en die kozen voor de Heldense bossen. Een heren A groep van vijf had hetzelfde in gedachten, evenals een herengroep AB van zes. Verder het gebruikelijke groepje gravelbikers en een negental heren B. Laatstgenoemde groep reed Meijel, Neerkant en Dennedijkse bossen, terwijl een tweetal voor een tandje lichter ter plekke voor de Schietberg koos. Een klein aantal wat nattere gedeeltes in de Dennedijkse bossen, maar het merendeel lag er prima bij.
De AB groep reed via de Snep naar de bossen in Helden en de voorrijder had een extra technisch parcours in gedachten. Vooral het startgedeelte nabij de camping was technisch extra uitdagend. Er zijn in de loop der tijd steeds meer paadjes bijgekomen en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Het betekent wel intensieve inspanningen want het is bult na bult en bocht na bocht. Voor de liefhebbers een MTB paradijs. Anderen vinden het soms teveel van het goede. Dit groepje niet en genoot met volle teugen. Of het verstandig is dat er steeds paadjes bijkomen kan men zich afvragen, maar dat terzijde. Een klein nadeeltje was de drukte in de bossen. Er waren veel mountainbikers op de been en aangezien er geen vast parcours is, betekent het regelmatig tegenliggers. Maar iedereen blijkt respect voor elkaar te hebben, en dat gold ook voor de wandelaars. Dus geen centje pijn. Op een gegeven moment werd opgemerkt dat er mensen zijn die geen enkele kroeg willen missen op weg naar huis en dat er fietsers zijn die geen enkel uitdagend paadje willen missen. Het bleek immers al lang tijd om naar Meijel terug te koersen. De groep had er zoveel plezier in dat de tijd vergeten werd en dat betekende bijna een half uur later dan gebruikelijk bij de Heere, na een fantastische toertocht. Het was minder druk dan gebruikelijk na afloop, de covid dreiging doet toch enkelen besluiten minder risico’s te nemen. Ondanks deze perikelen een mooie zondag zowel op sportief gebied als het kort nakaarten!

Zaterdag 20 november: Vlierden, H-O-H.

Een prima zaterdag na een zo goed als droge week en dat betekent dus dat de tracks er overal goed bij liggen. Ook de gravelbikers kunnen hun hart ophalen.
Dat bracht een zestal gravelbikers op de been vanaf 13.00 voor een hele leuke tocht van 69 km. Het tempo was gelijkmatig zodat iedereen goed kon volgen. De tocht staat te boek als H-O-H, oftewel Heusden-Ospel-Helenaveen. Een tweetal heren MTB A voor de Heldense bossen en een ander tweetal voor een wat rustigere ronde. Via wat app verkeer kwam ook een groep van zes mountainbikers om 13.00 uur aan de start voor een wat langere tocht om nog optimaal te kunnen profiteren van de goede omstandigheden. Het doel was de permanente route van Vlierden te rijden. Te beginnen met Neerkant, vervolgens deel een van Liessel. Opvallend hier alweer de perfecte staat van de baan, er was duidelijk weer aan gewerkt en dat kwam tot uiting in de snelheid waarmee dit parcours gereden werd. De verbinding naar de route van Vlierden is maar kort en het 23 km lange parcours ligt er hier ook mooi bij. Er wordt relatief weinig onderhoud gepleegd aan dit gedeelte, desondanks loopt het voortreffelijk. Ook het nieuwe deel, een prachtige technische singletrack met de nodige hoogteverschillen, vormt een schitterende uitdaging. Deel twee van Liessel en op naar de Schietberg. Het zandweggetje ernaar toe wordt gebruikt om even wat tot rust te komen. Voor de verbindingsroute naar Neerkant komen twee sterke mannen naar voren voor het kopwerk tot Neerkant. Hier gaat het laatste deel de snelheid nog even omhoog. Een prachtige tocht van 77 km wordt nog even geëvalueerd bij de Siem, terwijl de gravelbikers voor de Heere hadden gekozen. Op zondag zou het nogal nat kunnen zijn, al leek dat later mee te vallen.

Zondag 14 november: Meijel / Liessel / Sevenum.

Na een prachtige week en een natte zaterdag was het op zondagmorgen droog en relatief zacht weer. Er was weinig wind en dat betekende dat de nattigheid van zaterdag nog niet helemaal weg zou zijn in de bossen en op de veldwegen. Toch een behoorlijk aantal fietsers present na een lage opkomst op zaterdag. Zaterdag immers maar vijf gegadigden, twee snelle heren A, die voor Neerkant, Liessel en Vlierden kozen. Met name de laatstgenoemde track was nog behoorlijk nat, de overige waren prima te doen. Drie heren B, met in hun midden een kersverse 77 jarige Had, alleen hadden de andere twee daar geen weet van. Dat drietal reed tweemaal Neerkant en tweemaal Meijel in een regelmatig tempo en bracht hun afstand op 45 km en net op tijd terug voordat een bui valt. Mooie rit en de plassen vielen erg mee, Meijel lag er gewoonweg perfect bij en in Neerkant bij gebrek aan onderhoud wel op enkele plaatsen wat plassen.
Dan de zondagmorgen. Een zestal gravelbikers reed een ronde van 62 km over Beringe, door de Heldense bossen over het fietspaadje en via Sevenum terug. Een damesgroep van drie was present op de MTB of de gravelfiets en reed een tocht over vergelijkbare wegen als de gravelbikers. Verder een paar snelle heren A op de MTB en een twintigtal heren B. Een groep van elf koos voor het begin in Meijel, vervolgens Neerkant en Liessel. De overige heren B/ AB bleef dichter bij huis deze keer en besloot driemaal Meijel en tweemaal Neerkant te rijden, gezien de wat nattere omstandigheden. Liessel zou best te doen zijn, zoals ook later uit het commentaar bleek, maar Meijel was wat op de achtergrond geraakt, dus dichtbij huis blijven. Dat betekende een technische ronde van 52 km en exact om 12.00 uur terug bij de Heere. Het merendeel schoof nog aan voor een napraatrondje na een mooie zondagmorgentocht!

Zondag 7 november: Dennendijkse bossen / Heldense bossen.

Prima condities voor het veldwerk deze zondagmorgen. Wel een redelijk stevige wind, maar het meeste speelt zich af in de beschutting van het bos, dus dat was nauwelijks een hindernis te noemen. Mogelijk wel voor het zestal gravelbikers dat steevast present blijft op zondagmorgen. Verder een twintigtal mountainbikers. De heren AB groep kiest voor de opening in Meijel met als vervolg Neerkant, Schietberg en de Dennendijkse bossen. Dat betekent dat Meijel deel twee de afsluiting is en daar gaat het tempo even strak naar boven.
De heren B groep bestaat uit elf gegadigden en men wil graag na een aantal weken permanente aangeharkte routes wel een eens wat ruiger terrein. Dat betekent dan de Heldense bossen en in één groep wordt via de Snep naar de Heldense bossen gekoerst. Bij het binnen gaan van deze bossen worden twee voorrijders die bekend zijn met de plaatselijke paadjes naar voren gedirigeerd en wordt de groep gesplitst in een zestal en een vijftal. Beide groepen rijden een afzonderlijke route maar komen elkaar toch een paar maal tegen. Zoals op de bananenberg in Baarlo, waar Hay nog een leuk filmpje maakt van de beklimming van deze steile bult. Het is inderdaad meestal een korte pauzeplek voor een banaantje of een reep weg te werken. De groepen zijn enthousiast over het gekozen parcours, erg technisch vol natuurlijke hindernissen. Veel heuveltjes, bochten en opletten voor boomwortels. Een ontzettend uitdagend terrein, waar het opletten geblazen is en men erg geconcentreerd moet blijven fietsen. Toch een terrein wat zo nu en dan opgezocht moet worden, een leuke afwisseling, daar zijn de fietsers unaniem over. Als gevolg van dit enthousiasme zijn de heren B een kwartier later dan gebruikelijk bij de Heere. Maar ze worden erg vlot van hun gewenste natje en droogje voorzien. Even nakletsen en de prima sportieve zondagmorgen kan weer bijgeschreven worden.