Donderdag 12 november: De Trui van de renner

Op donderdagavond vond de jaarlijkse Vélo-avond plaats in D’n Binger te Meijel. Afgelopen jaren kwamen over het algemeen serieuze onderwerpen aan bod, zoals navigatie, voeding, medische aspecten, training, wielerinformatie, herstel, en fietsonderhoud.

Ditmaal een programma met een wat ludieke knipoog naar de soms wondere wielerwereld.

Schrijver Johan van Ierland geeft aan de hand van een verzameling koerstruien een lezing aan ongeveer 45 geïnteresseerde wielerliefhebbers, waaronder een tiental niet-Vélo-leden. Middels originele en unieke koerstruien uit de privécollectie van verzamelaar en wielerfotograaf Henk Theuns worden achtergronden van successen maar ook nederlagen van de renners die in deze truien reden, belicht. Deze lezing duurde bijna twee uur en werd ondersteund met een rijke keur aan illustraties, vaak foto’s uit de oude doos, heel leuk. De Verstappenzaal is sfeervol aangekleed met zo’n 70 bijzondere koerstruien en tijdens de lezing wordt hiervan een twintigtal besproken. Het begint met de Vélo-trui en tussen alle namen uit het verleden komt plotseling ook de gesigneerde koerstrui van Sabrina voor het voetlicht. Na de pauze neemt Frans-Jozef de microfoon even over en vertelt een leuke anekdote over deze trui, beter gezegd over de renster in deze trui in de beginperiode dat ze meefietste met de heren van de Vélo. Leuk stukje improviseerwerk en menig lid wist de betreffende situatie te herinneren, waarbij de heren op niet mis te verstane wijze op hun plaats werden gezet.

In de pauze, door de verteller toepasselijk ravitaillering genoemd, werd Johan ten Dam door de voorzitter toegesproken ter ere van diens 25 jarig jubileum. Te beginnen uiteraard met een koerstrui en verrast herkende onze oud-voorzitter Johan zijn eigen trui. Frans-Jozef vertelde een aantal leuke anekdotes en bedankte Johan voor diens inzet, met name zijn inzet als voorzitter over een lange periode. Bloemen, applaus, de onvervalste Vélo-pennenset en een stevige kus van Wilma vielen hem ten deel.

Na het gebruikelijke pauze-pilsje pakte John de draad weer op met niet alleen de grote kampioenen, maar ook met de meesterknechten of doodgewone renners en niet alleen profs.

Hij wist het publiek van begin tot eind te boeien met zijn vaak gedetailleerde en smeuïge manier van vertellen. Een hele leuke en geslaagde avond wordt aan de bar nog even gezellig afgesloten. Ook dat is inmiddels traditie geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *