Maandag 2 april, Tweede Paasdag: Vélo-tour Het Brabantse Land.

Ondanks wat twijfelachtige weersberichten, er werd lichte regen voorspeld gedurende de ochtend, toch een meer dan acceptabel aantal deelnemers voor de jaarlijkse Vélo-tour. Er werden bijna 300 deelnemers genoteerd, inclusief een 45 tal Vélo leden. Vorige edities werden vooral gekenmerkt door slecht weer met als gevolg een wat teleurstellende deelname. Dit jaar was het gelukkig beter. De versie van 2018 kreeg de welluidende naam Het Brabantse Land. Er waren twee afstanden uitgepijld, een versie van 70 km en een van 120 km. Het keerpunt van de 70 km tocht bevindt zich in Leende, terwijl dat Eersel is voor de lange route. Het was droog bij vertrek en dat zou het ook blijven. Een redelijke zuiden tot zuidwesten wind noopte de renners met name op de terugweg tot wat meer inzet om de gang erin te houden. De heren A groep telde twaalf renners, de heren B groep dertien en de damesgroep bestond uit twaalf rensters. Verder een groepje van drie heren dat al wat eerder vertrokken was, een groep van vier voorrijders met als taak trajectcontrole en een aantal eenlingen. Opmerkelijke waarneming bij de inschrijving was dat men als eerste inschrijver een notoire laatkomer uit de heren B groep kon noteren!
Een stukje buitengebied Neerkant, waar al het eerste lek wordt geconstateerd, op weg richting Heusden en Someren Eind. Sterksel is de volgende plaats gevolgd door Leende. De wegen zijn goed ondanks de kenmerkende Brabantse klinkerwegen die erin zitten. De meeste fietsliefhebbers hebben op Eerste Paasdag wel beelden van de Ronde van Vlaanderen gezien met de overbekende kasseien, dus met dit beeld voor ogen zijn de klinkerwegen biljartlakens. De korte route voert de deelnemers naar de pauzeplaats Taverne Natuurlijk in Leende, een gezellige nostalgische gelegenheid. De lange versie gaat verder via Leenderstrijp en zuidelijk van Valkenswaard naar het fraaie Brabantse Kempenplaatsje Riethoven. Keerpunt is café Ut Menneke in Eersel. Het aanlokkelijke terras werd niet gebruikt, daar was het net te koud voor. De koffie en appeltaart vonden gretig aftrek. Snel genoeg kwam ook de later vertrokken A groep binnen.
De damesgroep had besloten als één eenheid de 70 km te fietsen. Normaliter kiest een groot deel ook voor de lange versie. Maar de krachtsverschillen zo pril in het seizoen zijn nog wat groot en de groep besluit samen te blijven voor ditmaal de korte versie.
De terugweg van de heren B groep werd even opgehouden door een afgebroken schoenplaatje van een kersvers nieuw lid. Deze nieuweling hield zich kranig en was helemaal op bij de finish, maar aan doorzettingsvermogen geen gebrek. Een karakteristiek dorp is Bergeijk op weg naar Borkel en Schaft. Langs Achelse Kluis naar Gastel en Soerendonk en de omgeving van het punt waar de beide routes weer bij elkaar komen. Via Maarheeze naar De Groote Peel, inmiddels is de A groep met stevige snelheid de B groep gepasseerd. Over de Langstraat naar het centrum van Meijel en eindpunt de Siem. Hier wordt gezellig nagekaart onder het genot van heuse paaseieren en een paar pinten. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde Vélo-tour met dank aan de routemakers, uitpijlers, pijlophalers, inschrijfhelpers, organisatoren, kortom aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit evenement!
Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *