Maandag 28 maart: Vélo-tour rondom de Peellimieten

Code geel, dat betekent een stormachtige wind. Bovendien kansen op een flinke bui onderweg, al was Buienradar daarover nog redelijk optimistisch. Maar toch, het weer had een behoorlijke negatieve invloed op het deelnemersaantal. Dat is erg jammer, want de organisatie had haar uiterste best gedaan een hele mooie tocht voor te bereiden. Een nieuwe route, eigenlijk een bestaande route in een nieuw jasje. De good old Hel van de Peel was op enkele plekken verbeterd en diende als basis voor de nieuwe toertocht met de welluidende naam Vélo-tour rondom de Peellimieten.

Het werd trouwens wel een dagje met wat meer limieten behalve de Peellimieten: De windkracht om nog goed te kunnen fietsen was aan de limiet. De maximale snelheid met de wind van achteren bereikte soms aardige limieten. De snelheid met de wind op kop trouwens ook, maar dan aan de onderkant. Verder moest een aantal op kop tot de limiet zijn of haar best doen om de beurt goed te volbrengen. Dan de negatieve limiet deelnemers, jammer, al mocht dat de pret voor de wel aanwezigen niet drukken.

Heren B telde acht gegadigden en nam genoegen met de korte afstand, al was een enkeling hierover wat teleurgesteld. Achteraf was men het erover eens dat dit een goede beslissing was. Niet alleen vanwege de te leveren inspanningen, maar meer over het ontwijken van een nat pak. Lekker droog kwam de groep tevreden terug bij vertrekpunt de Siem voor een gezellige afsluiting. De route liep via de Belgenhoek naar Helenaveen om langs de Helenavaart parallel aan de Soemeersingel richting Griendtsveen te koersen. Na de oversteek van het spoor naar Ysselsteyn naar de route splitsing in Heide. De korte route van 76 km gaat linksaf richting Venray. Na de oversteek van de N270 moet er met de sterke wind gevochten worden. Een jonge Meijelse gastrenner laat zijn krachten zien en sleurt op kop, moet zelfs even gemaand worden tot wat snelheid minderen. Leuk om te constateren dat ook jongelui interesse tonen in het toerfietsen. Door het peellandschap naar de pauzeplaats in Milheeze, waar de plaatselijke uitbater voortreffelijke keuze aan gebak kan presenteren. Na een korte pauze en het begroeten van onze damesgroep komt het zwaarste deel van de tocht. Via Deurne en de Voort naar Vlierden. Het Leensel voert de renners richting Neerkant en via de Vuurlinie weer naar centrum Meijel en terug naar de Siem. Mooie tocht en een eerlijk gevecht met de sterke wind!

In totaliteit waren er 93 deelnemers inclusief 34 Vélo-leden. Dat is ongeveer een derde van het normale aantal. Er waren 59 renners voor de korte afstand en 34 voor de afstand van 120 km, meestal is de verhouding andersom. Twaalf van die 34 renners waren Vélo-leden en die kregen tussen Milheeze en Vlierden een flink nat pak. Dat betekent toch nog ruim 25 km in minder leuke omstandigheden fietsen. Gelukkig was de groep weer bijna droog bij aankomst bij de Siem en kon nog een afzakkertje en een paasei genomen worden. Overigens was de pauzeplaats voor de 120 km in Overloon en ook hier erg positieve geluiden over de verzorging.

Organisatie bedankt voor de zeer goede voorbereidingen en eveneens dank aan alle leden die hun steentje bij hebben gedragen in welke vorm dan ook. Het uitpijlen en ophalen en overige hand en spandiensten zijn geen kleinigheid. Samen de schouders eronder staat gelukkig nog steeds hoog in het Vélo-vaandel. Al was het dit jaar voor een relatief kleine groep!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *