Vrijdag 17 april: Amstel Gold toertocht

Dit weekend stond de Amstel Gold Race op het programma. Zaterdag trappen de toerrijders af met 15000 fietsers en zondag fietsen de profs door Zuid-Limburg. Bijna traditioneel gaan, op de vrijdag voorafgaand, een aantal Vélo mannen de toertocht van 150 km rijden. Dit jaar waren we een mooie groep met 8 Vélo-renners. De tocht vertrekt vanuit Valkenburg, dus eerst een ritje met de auto. Onderweg moest er nog een noodstop gemaakt worden op de vluchtstrook voor een plasje, wellicht een zenuwplasje ????

Bij het vertrek was het nog fris en de noordoosten wind zou in de loop van de dag alleen maar sterker worden. Even een vlakke aanloop naar de Geulhemmerberg. Vervolgens de Bemelerberg, Heiweg en de Bukel in St. Geertruid. Daarna volgt een iets rustiger gedeelte met glooiingen door het wonderschone Zuid-Limburg. De renners genieten volop van de ontwakende natuur met al behoorlijk wat bloesem aan bomen en struiken. Op kop wordt er prima doorgewisseld en de volgende beklimming in het verschiet is de Loorberg in Slenaken, ook wel de Nederlandse Alpe d’Huez genoemd. Boven over het plateau gaat het naar de Gulperberg. Deze dalen we af naar Partij. Vervolgens naar Mechelen waar we de Schweiberg beklimmen. We wijken nu iets af van de officiële route, omdat wij richting België gaan. Vanaf nu is het alleen nog maar klimmen en dalen. Na Teuven worden we getrakteerd op het Bovenste Bos, Camerig, Gemmenich en de Vaalserberg vanuit België.

Bij het Drielandenpunt zijn we op het hoogste punt van de dag. Een mooie plek om te pauzeren bij de Wilhelminatoren na ruim 90 km. De vlaai is weer van puike kwaliteit en gaat er gretig in. Hier komen we ook nog enkele bekenden tegen uit onze gemeente. Als vrijwilliger zijn zij mee op pad met de Zonnebloem en komen terug van een week in Trier. Door een enkeling wordt gevraagd of er nog plek is in de bus. Helaas, zo zitten we niet in elkaar.
Na de pauze dalen we af naar Mechelen en op naar de Kruisberg, Eyserbosweg en de Huls. De benen beginnen al wat tegen te stribbelen. Door Heerlen, een minder gedeelte in de route, gaat het via Voerendaal en Ransdaal naar de Fromberg. Op het laatste stuk van de beklimming van de Fromberg staat de mond helemaal open, niet alleen vanwege de tegenwind maar ook van verbazing. We worden voorbij gereden door een dame op een mountainbike. Wat blijkt: de dame heeft ondersteuning op haar fiets. Zo kan ze toch genieten van de heuvels. Groot gelijk ! De kuitenbijter van de dag wordt de Keutenberg. Zwoegend en kreunend komen we boven. In Valkenburg wacht nog de Cauberg. Goed uitkijken, want het is hier al behoorlijk druk. We rijden nog langs de finishlocatie, dalen af naar Houthem en gaan terug naar Valkenburg. Totaal bijna 160 km op de teller. Over het aantal hoogtemeters was enige discussie. We houden het op 2300 hm. Een zeer geslaagde dag !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *