Weekend 24-25-26 mei

Damesgroep

Het weer bepaalde dit weekend het fietsprogramma. Op vrijdag was het hele Alpenteam compleet en werd een mooie ronde van 72 km gefietst. Keerpunt was Kessenich. Bij de koffie werd besloten om op zaterdagmiddag ook een langere tocht te fietsen omdat de weersvooruitzichten voor zondag, met Kleine ronde Limburg op het programma, niet rooskleurig waren. Weer 10 dames present. Het zonnetje erbij en een stevige wind. Een combinatie van de route Wellsche Hut en Castenray. Deze route met keerpunt Gijsteren leverde toch weer 90 km op. Op zondagmorgen werd eerst een sms rondgestuurd: we vertrekken om 9.00 uur i.p.v. 8.00 uur. Een uurtje later een volgende sms: geen Kleine ronde van Limburg maar Bos en Peel route van 86 km. Dat lokte toch weer 7 dames naar het plein. Deze route was een goede keus: door het vele draaien en keren hadden we nooit lang de stevige wind op kop en we hielden het droog.

Heren B
Zaterdag 9 heren voor de Kleine ronde van Limburg van 156 km. Bij kasteel Terborgh kon toch buiten op het terras in de zon van de koffie worden genoten. De terugweg was vooral wind in.

Heren A
Zaterdag in alle vroegte waren acht liefhebbers present voor de Bilzen Classic, een geweldig mooie toertocht voor wielertoeristen, zoals ze in België genoemd worden. Decor is het noordwestelijke deel van de Ardennen, de streek van het finale deel van de Waalse Pijl. Jammer genoeg kreeg de organisatie geen toestemming meer om de bekende Muur van Huy op te nemen. Echter de route, het landschap, de uitzichten, de prachtige omgeving ondanks wat grauwe dorpen, stond garant voor veel fietsplezier. Dat verklaart ook de deelname van ruim 5000 fietsers op dezelfde dag als Limburgs Mooiste. De organisatie was in een woord perfect. Het aantal renners werd probleemloos verwerkt, de bevoorrading was van hoge kwaliteit. En dat voor € 5 inschrijvingskosten! Het was fris bij vertrek, maar de zon zou nauwelijks verdwijnen de gehele dag, al kwam tegen het einde wat bewolking opzetten. Vanuit Bilzen rijdt de groep door de uiterst vruchtbare landbouwstreek Haspengauw in zuidelijke richting naar de Condrozstreek. De machtige grote kasteelboerderijen met immense binnenhoven getuigen van historische agrarische rijkdom. Nog steeds volop akkerbouw en fruitteelt in deze glooiende streek met overweldigende vergezichten. Via plaatsen als Oteppe en Andenne naar het Maasdal. Dat betekent dus enkele flinke klimmen, de meest steile: Côte Wanzoul van 2 km lang en gemiddeld 9 %, Côte de Grand Marchin van 8 %, en de Côte de la Kérite van 9.2 %. De overige hellingen zijn een stuk bescheidener en brengen de totale hoogtemeters op ruim 1800. Het Waalse deel van de tocht bevat enkele gedeeltes met een matige kwaliteit wegdek, het enige smetje op de tocht. Via Jehay en Crisnee en Tongeren terug naar Bilzen. Daar is iedereen het eens, een prachtige tocht van 185 km, die een vaste plaats op de kalender meer dan verdient!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *