Zaterdag 10 december: Blerick / Asten / Helmond

Een prachtige vaak zonnige en wat zachte morgen, dus prima vooruitzichten op een mooie fietszaterdagmiddag. Bij vertrek was het ook goed, maar het zou snel grijzer en bewolkter worden. Gelukkig bleef het grotendeels droog afgezien van wat licht gemiezer tegen het einde van de middag.
Een achttal heren A vertrok al om 12.00 uur voor een lange toertocht, terwijl de overigen gewoon om 13.30 uur op het plein waren. Een drietal daarvan besloot wat rechtere paden te kiezen en ging voor het Neers kanaaltje, de Mussenberg, langs de Maas en een stukje Blerickse bossen nabij het crematorium. Een leuke tocht van 60 km. Dan een achttal heren B die de geagendeerde toertocht Asten reed. Dat betekent de opening in Neerkant, vervolgens Liessel. Het derde deel bevindt zich in de Dennendijkse bossen, een van de permanente ATB parcoursen van TWC Asten. Hier zitten soms natte stukken in, maar na de droge periode van afgelopen weken geen centje pijn, Bovendien is dit gedeelte door Asten behoorlijk verbeterd. Het tweede deel van Neerkant en op naar de Siem na een hele aardige tocht van tegen de 60 km.
Dan de vroege vertrekkers voor de lange tocht. Ook eerst Neerkant, vervolgens de eerste helft van Liessel. Beide routes liggen er perfect bij als gevolg van het veelvuldige gebruik en de prima omstandigheden. Bovendien wordt er constant, zeker in Liessel, aan de route gewerkt om zwakke plekken te verbeteren. Ook nu waren de sporen van noeste arbeid zichtbaar in bochten en kuilen. Een pluim voor de plaatselijke vereniging. Dan een kort stuk asfalt naar het begin van de Vlierdense route. Ook hier prima singletracks en het liep voortreffelijk. De verbinding naar Helmond voert de bikers over het spoor naar Berkendonk, de grote waterplas aan de oostkant van Helmond tegen de Bakelse bossen aan. Onder de N 279 door en meteen rechtsaf waar de route door de Bakelse bossen begint. Tot hier hebben de allersterksten in de groep van acht achteraan gefietst, maar willen ze volle bak rijden, dus maken de voorsten plaats. Er volgt een fantastische snelle bochtige technische 10 km over bulten en door dalen door het mooie bos. Ook hier wordt het parcours duidelijk met veel aandacht voor detail onderhouden door de Helmondse wielerliefhebbers. Het is zonder enige twijfel het allermooiste parcours in de omgeving, zonder overigens de andere parcoursen te kort te doen. Op volle snelheid wordt gereden en uiteraard valt het dan uit elkaar. Terug bij de N 279 blijken de verschillen mee te vallen en na een korte ravitaillering wordt de draad weer opgepakt middels een mooie technische wal op weg naar het tweede deel van Vlierden. Die begint snel genoeg met het nieuwe gedeelte en ook hier willen de snelle mannen even voorop en weer volle bak om verderop wat gas terug te nemen. De meningen zijn eensluidend, een prachtige nieuwe aanwinst dit deel. Vlierden en het tweede deel van Liessel gaat voortreffelijk, evenals het gedeelte langs de A67. Over de verharde weg terug naar Neerkant wordt gedoseerd gekoerst en iedereen kan wat herstellen voor de finale die in Neerkant ligt. Voor de laatste maal alle remmen los en gezamenlijk op weg naar de Siem, waar het na een fantastische tocht van 92 km,  een treffen is met de andere fietsers. Het laatste halfuur kregen de fietsers wat motregen te verwerken, maar dat had weinig invloed op de hele mooie zaterdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *