Zaterdag 14 november: Vlierden / Ronde Jan Korsten

Acht A renners aan het vertrek op het gebruikelijke vertrektijdstip van 13.30 uur, blijkbaar was de B groep al om 13.00 uur vertrokken. Niet zo logisch omdat het principe is dat iedereen bij vertrek een keuze kan maken met welke groep hij dan wil of kan fietsen.

De groep van acht koos voor een droge route, immers de weersvoorspellers waren het weliswaar niet helemaal eens over het tijdstip van regen, maar dat die zou komen leek wel erg voor de hand liggend. Dus viel de keuze op de permanente routes van Neerkant, Liessel en Vlierden. Onder een bewolkte hemel werd koers gezet over verharde weg naar de ingang van de Neerkantse bossen om aan de eerste helft van dit parcours te beginnen. De paadjes lopen lekker, het is droog en het blad is absoluut niet storend. Een stukje verharde weg naar de Hutten om de permanente route van Liessel op te pikken. Hier evenzo prima omstandigheden, droge paadjes die lekker lopen en de groep houdt er de vaart dan ook goed in. De technische gedeeltes zijn het leukst als ze op vrij hoge snelheid genomen worden. Zo geschiedde dan ook en de groep genoot volop van deze inspanningen waar de nodige stuurmanskunst bij komt kijken. De rechtere paden worden gebruikt voor zogeheten actieve rust, dus gas even wat terug nemen om te herstellen, want het was nog ver. Bij het verlaten van de Dennendijkse bossen vallen de eerste druppels regen, maar het is niet veel en deert de renners nauwelijks. Het Liesselse bos is fantastisch en snel wordt halverwege de doorsteek naar Vlierden bereikt. De sterkste mannen nemen de kop over op de verharde verbindingsweg naar de Vlierdense route. Deze is afgelopen jaren flink verbeterd en zoals op beide voorgaande parcoursen is het een genot om snelheid te maken op de slingerende singletracks met regelmatig wat hoogteverschillen. Terug over dezelfde verharde weg met dezelfde kopmannen naar het tweede deel van Liessel. Even stoppen om met een paperclip uit het zadeltasje van Ronald wat aangekoekt blad uit de cassette te verwijderen en het kan weer verder over een nog steeds prima parcours. Op weg naar de Neerkantse bossen laten de sterksten zich even gaan en even later wordt hen gevraagd iets te dimmen om de groep bij elkaar te houden. Dat gebeurt netjes en dat betekent dat iedereen nog wat energie over heeft voor de finale, bestaande uit de tweede helft van Neerkant. De genoemde sterksten gaan zo snel als ze kunnen en het inmiddels gladde parcours toelaat, en maken er een wedstrijdje van. De overigen rijden noodgedwongen een tandje lager, maar het verschil bij het uitrijden van het bos valt mee. Het bleek hier meer geregend te hebben, want het Neerkantse parcours was met al het blad op de baan behoorlijk glad geworden. Gezamenlijk terug in de regen om er nog snel eentje te drinken, het werd immers met die buien snel donker. Hele mooie tocht van ruim 70 km!

Heren B telde tien gegadigden voor een wat langere toertocht onder leiding van Jan Korsten. Vandaar het wat eerdere tijdstip van vertrek. De opening ligt in de Heldense bossen, die Jan als zijn broekzak kent om vervolgens langs het Neers kanaaltje naar het Leudal te koersen. Ook hier navigeert de voorrijder de groep vlekkeloos door de mooie bossen. Al moet vermeld worden dat als gevolg van boswerkzaamheden het her en der wat lastiger fietsen is. Verder uiteraard een prachtige omgeving met de nodige hoogteverschillen. Na de bossen van het Leudal gaat het via Heythuysen naar de Roggelse bossen met als hoogtepunt Kirkelsberg. Een fantastische singletrack over een pittige klim, die alles voor de mountainbiker in zich heeft, los zand, bochten, boomwortels en natuurlijk de afdaling naar de verharde weg. Stuurmanskunst en wat lef is nodig om dit pad op snelheid te nemen. Tevreden zoekt de groep na 67 km onder prima omstandigheden de koffie op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *