Zaterdag 17 mei: Tilff-Stavelot-Tilff / Smockelaerstocht

Prachtig zonnig weer en aangename temperaturen voor zowel heren A als B.
Heren B had de Smockelaerstocht op de kalender staan, een mooie klimtocht van tegen de 85 km en ruim 1000 hoogtemeters. De route voert door een prachtig stuk Zuid Limburg vanaf Simpelveld naar Eys, Wijlre, Wittem en Mechelen. Via de Plank naar de Voerstreek, een prachtig stukje buurland. Keerpunt is Aubel en via Vaals terug naar Simpelveld. Hele mooie toertocht in een prachtige omgeving en een tiental hele aardige heuvels te bedwingen.
Heren A, acht in getal, togen in alle vroegte naar Tilff voor het finale zware gedeelte van Luik-Bastenaken-Luik. In zomertenue beginnen, al was het even fris. Inderdaad maar even, want de eerste klim naar Dolembreux betekende een stevige opwarmer. Afdalen naar Sprimont gevolgd door een geleidelijke klim naar Forzé en de beklimming van de cote de Werbomont. Op de rotonde in Werbomont linksaf en dan volgt een prachtige afdaling over prima wegdek en goed uitzicht. De ongeveer 5 km lange klim, de Ancient Barriere loopt geleidelijk en het tempo is stevig. Boven hergroeperen om fantastisch af te dalen naar Basse-Bodeux. De volgende klim nadert snel, is beneden steil om vervolgens wat af te vlakken, de cote de St. Jacques. De afdaling naar Grand Halleux is over een wat smallere weg en dat betekent uitkijken. De Cote de Wanne is een van de bekendste klimmen in deze omgeving en is als gevolg van de onregelmatigheid in stijging en de pittige steile stukken zoals altijd lastig. De afdaling naar Stavelot is er een van op en af en evenals vorig jaar is besloten beneden meteen rechtsaf te gaan en echt klein te schakelen voor de steile klim de Stockeu. Even rechts kijken halverwege en het standbeeld van Eddy Merckx begroeten om nog even op de tanden te bijten voor het tweede deel. Via Wanneraval terug naar Stavelot voor koffie. Helaas zonder gebak, daar was de plaatselijke terrashouder niet op voorbereid, volgende keer een terrasje eerder kiezen. Na het vullen der bidons wordt de steile klim cote D’Amermont genomen, die uitkomt boven op de Haute Levee. Een prachtige afdaling naar het begin van de Rosier, de geleidelijke klim van 4.5 km lang, bekend uit zowel de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik. Via Creppe en Winamplanche wordt de geleidelijke klim Le Maquisard naar la Reid afgewerkt. Boven even hergroeperen en snel wat eten om te beginnen aan de lange afdaling naar Remouchamps, echter even onderbroken door een stuk verraderlijk omhooglopend asfalt, de Hautregard. Die telt toch ook echt mee, al lijkt de stijging op het eerste oog mee te vallen. De beloning is een snelle en veilige afdaling naar de voet van de zeer pittige Redoute, die nog steeds volgeschilderd is met bekende wielernamen. Een echte stevige kuitenbijter, maar eenmaal boven zit het er ook grotendeels op. De allerlaatste klim naar Hornay is niet de zwaarste en de opmerking “zullen we samen naar boven fietsen “ is nog niet gevallen of onze supersterke jongeling geeft gas en sleurt de groep uiteen, een leuke finishactie. De afdaling vanaf Dolembreux is heerlijk en eenmaal terug in Tilff wekt de groep de interesse van een groepje jongedames.
Zijn het de goddelijke lichamen die het ‘m doen? Die verwachting wordt snel de grond in geboord als het om een ludieke actie van een dame gaat, die op het punt van trouwen stond. Gelukkig hebben we het zelfvertrouwen met fietsen wel bevestigd! 130 km en bijna 2700 prachtige hoogtemeters worden bijgeschreven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *