Zaterdag 2 november: Heldense bossen

De inmiddels traditionele koffie met vlaai ATB toertocht stond op het programma deze zaterdagmiddag. De laatste jaren werd dit evenement steevast geplaagd door de weergoden, die steeds regenbuien over ons gebied leeg stortten. Ditmaal iets beter, al was de nacht ervoor toch ruim 10 mm regen gevallen. Enige goede mogelijkheid is dan de Heldense bossen, die veel regen kunnen verwerken, alvorens het hier te slecht wordt. In een grote groep van zestien liefhebbers wordt naar de parkeerplaats gereden en daar wordt in drie groepen gestart met voor velen de eerste ATB tocht. En inderdaad vallen de omstandigheden mee op een enkele natte plek na. De terugweg geeft eigenlijk nog de meeste nattigheid, het is immers wat gaan “miezeren” en dat betekent een nat wegdek en dus opspattende vuiligheid van je voorganger. Toch keert iedereen tevreden terug naar de Siem, waar de koffie en vlaai klaar staan en gezellig wordt afgesloten. Een drietal renners gaf de voorkeur aan de wegfiets en reed een heel aardig rondje België van 85 km, tweemaal lek en toch een wat natter wegdek dan ingeschat, ook het gevolg van enkele lichte “miezerbuitjes”.

Voor een vijftal van de damesgroep, aangevuld met één heer, zelfs de eerste tocht in het bos. Een paar rondjes in het Startebos om warm te draaien om daarna te koersen naar het Deurnes kanaal. Via de sluis naar de andere kant om verder te gaan langs de Helenavaart. Via de koeienbrug het bos in aan de Grashoekse kant. Daar is goed te merken dat het de nacht ervoor behoorlijk heeft geregend. We fietsen door naar de bossen langs de Middenpeelweg en fietsen daar ons gebruikelijke rondje. De fietsen en hun berijders zitten behoorlijk onder de modder als we weer richting Meijel fietsen. Via de Kwakvors fietsen we naar de Siem waar de vlaai al klaar staat.

Zondagmorgen veel liefhebbers aan het vertrek. Vijf dames voor een tocht door de altijd uitdagende Heldense bossen. Het was er druk met wandelaars, hardlopers en fietsers. Doordat een tegemoetkomende fietser niet goed genoeg aan de kant ging, er was voldoende ruimte, kwam de voorrijdster en tegenligger met de sturen tegen elkaar. Hierdoor ontstond een valpartij. De schade viel gelukkig mee hoewel beiden er zeker een aantal flinke blauwe plekken aan over zullen houden. Via het Bovensbos en langs het Neers kanaal weer terug naar Meijel. In de Dorpsstraat en bij de Nostalgie kwamen de eerste wandelaars terug van Walk4brains. Het was dus behoorlijk druk mede dankzij het mooie weer.

Bij de heren een drietal op de racefiets, terwijl het merendeel voor de ATB koos, waaronder een grote groep B rijders. Heren A vertrokken voor een eerste verkenning van de toertocht van volgende week, de Gouden Helm. Het parcours ligt er goed bij ondanks de regenval van de afgelopen dagen. Na Neerkant de doorsteek naar Liessel. Even een omleiding omdat er opruimwerkzaamheden zijn op de A67. De parallelweg is daarom afgezet en we mogen er niet door. De permanente ATB-route ligt er prima bij. Af en toe wat grotere plassen maar door de voorrijder wordt tijdig aangegeven of we er links of rechts het beste langs kunnen. Nog een uitstapje naar Oostappen en dan weer via Liessel naar Neerkant. Op het laatst gaat het tempo nog even stevig omhoog en met al dat draaien en keren wordt het voor een enkeling lastig om te volgen. Uit het bos gekomen wordt er netjes gewacht en gaan we richting Meijel. Bij de Nostalgie aangekomen is het druk. De wandelaars van de sponsorloop druppelen al gestaag binnen. Het weer zowel voor de wandelaars als de fietsers was prima. Gelukkig zaten Piet Paulusma en zijn collega’s er weer eens naast. Wel winderig maar het was zonnig en droog. Volgende week naar Neerkant waar de fietsvrienden de Gouden Helm tocht organiseren. Overigens een compliment aan Wielervrienden Neerkant die verantwoordelijk zijn voor de prachtige technische route in de Neerkantse bossen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *