Zaterdag 23 mei: John Seuren’s heuveltocht

Vier dames hadden zich gemeld om deze ± 115 km lange tocht te fietsen. Op het Alexanderplein ook 8 heren van B-groep. De auto’s werden in Jabeek bij de kerk geparkeerd. De dames waren eerder op de weg dan de heren. Het weer was prima: beetje bewolkt waardoor de mouwstukken nog even aanbleven. Deze tocht kenmerkt zich door de rustige wegen en, op één na, niet te steile beklimmingen. De natuur is op z’n mooist; fluitenkruid, klaprozen, boterbloemen, seringen, enz.  Achtereenvolgens komen we in/door Merkelbeek, Klein Doenrade, Oirsbeek, Schinnen, Spaubeek, Groot Genhout, Schimmert, Valkenburg, Walem, Temaar, Ransdaal, Ubachsberg, Mingersborg (waar de heren al de eerste pauzeplaats hebben), Trintelen, Boschhuizen, Simpelveld naar de afdaling van de Kruisberg in Wahlwiller. Vanuit Partij moeten we de Gulpenerberg op, de steilste klim van vandaag. Maar eerst moeten we aan de kant wachten op een peloton wielrenners die deze berg afkomt. Als we weer op de fiets kunnen moet er ook nog een auto met caravan langs, wat vooral irritatie oplevert bij fietsers die dalen. Als we boven zijn komen ook de heren B eraan. Die moeten onder aan de Gulpenerberg nog een mankement verhelpen.

In Euverem, precies op de helft van tocht, houden we een pauze. We kunnen lekker in de zon zitten. De heren B halen ons daar weer in. Na de koffie/chocomel en lekkere vlaai stappen we de fiets weer op. Via Banholt komen we in Herkenrade waar de weg open ligt. We fietsen toch door al worden we gewaarschuwd dat het ons een lekke band op kan leveren. Dat valt gelukkig mee (de heren hadden minder geluk: 2x lek). Via Eckelrade, Honthem, Cadier en Keer, ’t Rooth, Vilt, Terblijt gaan we in Berg de Brakke Berg af. We gaan niet de Geulhemerberg op maar fietsen over de Geulweg naar Meerssen (de heren hebben bij de Nachtegaal hun tweede pauzeplaats). Via het mooie Waterval en Ulestraten komen we weer in Schimmert. De lucht is intussen donkerder aan het worden. Via Genhout, Spaubeek (waar de heren ons weer inhalen), klimmetje naar Puth – waar een paar druppels vallen – komen we in Doenrade. Via Bingelrade komen we weer terug bij de auto.

We hebben er 112 km en 1091 hoogtemeters opzitten.

De heren zijn al bezig de fietsen op de auto’s te zetten. Toch zijn ook nu de dames weer sneller en rijden eerder richting huiswaarts. De mooie fietsdag wordt afgesloten bij de Nostalgie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *