Zaterdag 26 april: Kleine ronde Limburg / Oranjetocht Horst

Een hele mooie zomers aandoende dag, weinig wind en aangename temperaturen. Het merendeel van de 28 aanwezige renners present in korte broek, diegenen met beenstukken konden deze tijdens de pauze alsnog uitdoen.
Een groep van 19 gegadigden voor de Kleine ronde Limburg, terwijl de B groep van 9 voor de 120 km versie van de Oranjetocht koos op de eerste Koningsdag.
Vertrek voor de A groep via Caluna naar Baexem en Grathem in een grote groep. Na de oversteek van de Napoleonsweg op weg naar Panheel glijdt er een renner weg over een modderige plek op het fietspad en valt niet hard, maar wat ongelukkig van zijn fiets. Een gebroken sleutelbeen is het pijnlijke gevolg, een heel erg vervelend begin van een overigens uitstekende toertocht naar het mooie zuiden van ons land. De verzorging voor de pechvogel wordt geregeld en behoudens de achterblijvende hulp wordt de tocht hervat. Weinig wind uit het zuidwesten, dus de heenreis verloopt vlotjes via Wessem en Maasbracht naar Stevensweert en Ohé en Laak. Mooie plaatjes tussen de Maas en het Julianakanaal met gehuchten als Aasterberg en Illikhoven. De eerste klim van betekenis is in Berg aan de Maas. Na de oversteek van het Julianakanaal in Geulle aan de Maas wacht snel genoeg de overbekende Slingerberg en traditiegetrouw stormt het peloton hier enthousiast naar boven. Uiteraard valt het uit elkaar, maar na de afdaling van de Snijdersberg wordt de steilere klim naar Moorveld genomen om boven te hergroeperen en eenieder de kans te geven even te herstellen.
De natuur is een plaatje op weg naar de geleidelijke klim bij Waterval en na Schimmert een fraaie klim naar de voormalige stort bij Grijzegrubben. Een supersnelle afdaling naar Spaubeek om na de oversteek van de A 76 bij kasteelhoeve Terborgh te pauzeren met koffie en vlaai op het goedgevulde terras. Mooie plaatsjes als Oirsbeek, Bingelrade en Jabeek in het typisch zuidelijke glooiende landschap op weg naar de grensovergang in Gangelt. De wind van achteren en het landschap overwegend licht dalend door de Selfkant doen het tempo richting de 50 km aan het uur stijgen. Weinig verkeer en overzichtelijke brede wegen, dus blijft het veilig. De snelheden krijgen weer een bescheidener karakter na Maria-Hoop. Montfort en Linne zijn snel verleden tijd en na de oversteek van de stuw in Linne gaat het door het Leudal en via de Roggelse Heide en de Witdonk terug naar Meijel. Hier wordt de toertocht op Koningsdag, na 160 km gezellig afgesloten met een kop koffie en een pilsje. Hele aantrekkelijke tocht en dat gold tevens voor de Oranjetocht die door de B groep werd gereden. Langs deze weg willen we de pechvogel een zeer spoedig en voorspoedig herstel wensen!

 

Op zondag stond de Twan Poels klimclassic op de kalender. Afgelopen jaar bleek dit een zeer aantrekkelijke toertocht te zijn, deels op Duits grondgebied, maar met de mooiste klimmetjes op Nederlands terrein zoals in de omgeving van Berg en Dal en Groesbeek. De regenkansen bleken te groot voor het oosten en er werd dan ook afgezien om in alle vroegte te vertrekken naar Ottersum met een erg grote kans op een nat pak. Overigens bleek dat de vergunningen voor het Duitse gedeelte niet tijdig gereed waren en was de route nog op het laatste moment gewijzigd. Tegen negen uur, het gebruikelijke vertrektijdstip voor de tochten vanuit Meijel, regende het ook wat en dat deed menig fietser, zeker na de lange tochten van zaterdag, voor een andere invulling van de zondagmorgen kiezen. Desondanks een handjevol liefhebbers voor een toertocht, onder omstandigheden die toch wel mee bleken te vallen achteraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *