Zaterdag 30 april: Sambeek / Uden

 

Heren B telde zeven liefhebbers voor de koffie met vlaai toertocht op zaterdagmiddag. Keerpunt was Sambeek. De groepen vertrokken vroeger dan gebruikelijk om voldoende tijd over te hebben voor de afsluiting. Het was fris, de wind viel erg mee, maar het was wel bewolkt. Bovendien was het vrij onzeker of het wel droog zou blijven. De B groep kreeg ook een kleine bui te verwerken, maar het leed was snel geleden. Dat gold niet voor Jan, een van de aardbeienvlaai-leveranciers van vandaag. Hij reed in Vierlingsbeek een spaak kapot en wel zodanig dat verder rijden of repareren ter plaatse geen optie was. Dus even oponthoud, want er moest geregeld worden dat hij opgehaald kon worden. Vervolgens kon de rest terug koersen naar Meijel, waar de 111 km wel mooie toertocht kon worden geëvalueerd.

Heren A telde negen gegadigden. In totaliteit dus minder heren present dan gebruikelijk en ook minder dan verwacht. De weersvoorspellingen die wat onzeker waren hebben hier ongetwijfeld een rol gespeeld. Op het programma , overigens al aangepast ten opzichte van de originele planning, stond de hele mooie Belgische Kempenroute, die bij de A groep nog onbekend was. Echter in het zuiden zouden de regenkansen beduidend hoger zijn en zelfs tegen de 100 % zijn. Dus werd afgeweken van dit plan en er werd gekozen om in noordelijke richting te koersen. De dag erna stond Deurne-Deurne op het programma en omdat er erg weinig animo was voor die tocht werd besloten deze al op zaterdagmiddag te rijden. De route werd opgepakt net voor Bakel om het centrum van Deurne te ontwijken. Een stuk fietspad naar Aarle-Rixtel, wel goed fietspad, om vervolgens in noordelijke richting over mooie landelijke weggetjes te fietsen. In het begin een paar druppels regen overigens in Neerkant, maar vanaf Bakel kwam de zon door en dat zou bijna de gehele tocht zo blijven. Dus werden de omstandigheden met de minuut beter. In Vegchel even opletten op het fietspad als de A50 wordt overgestoken. En alweer mooi Brabants landschap in de omgeving van Vorstenbosch met de bekende gevelboerderijen, veelal met rieten kap, op weg naar het keerpunt in Uden. De wind is niet sterk, maar vanaf dit punt krijgt de groep de wind meer en meer van achteren en dat betekent dat het tempo wat wordt opgeschroefd en dat was al niet laag. Prachtige rustige wegen om met een oostelijke boog om Gemert heen te rijden, nadat Boekel, welbekend door Tinus en Ankie, en Huize Padua in Handel, bekend om de paardenmarkt zijn gepasseerd. Via de Mortel en Esp pal naar het zuiden terug naar Bakel. Even opletten in het centrum en verder naar Deurne. Om alweer het Deurnese centrum te mijden loodst Huib de groep via mooie paadjes naar Zeilberg en de Snoertsebaan. Donkere wolken pakken zich samen en de zon verdwijnt, als er nog 10 km moet worden gefietst, maar het blijft droog. Via de Veenpluisweg, Vuurlinie en Vieruitersten naar de Siem.

De damesgroep, die complimenten in ontvangst mag nemen, is al present voor de afsluiting met koffie en vlaai. De overheerlijke aardbeienvlaai was geschonken door de meest enthousiaste aardbeienproducenten uit de omgeving, de gebroeders Jan en Gerrit van de Werf. Waarvoor dank mannen, hij smaakte voortreffelijk!

 

vlaai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *