Zaterdag 9 juli: Slingerberg / Afferden

Prima fietsweer deze zaterdagmorgen met voor heren B ronde Afferden en voor heren A Slingerberg op het programma. Een redelijke zuidwesten wind, die later wat naar het westen zou draaien speelde vooral de A groep in de kaart. Die konden er de terugweg wat meer van profiteren, in tegenstelling tot de B groep waarvoor het tegenovergestelde gold.

Heren B telde acht liefhebbers en reed via Ysselsteyn over Merselo naar Overloon. De A 73 oversteken en via Groeningen en Vortum-Mullem naar het veer in Afferden. Na de oversteek van de Maas mooi natuurgebied evenals aan deze zijde trouwens, naar Nieuw Bergen. De zogeheten Toeristenweg voert de groep in zuidelijke richting om via Hanik en Lingsfort naar Lomm te koersen. Het veer naar Grubbenvorst brengt ze weer naar de goeie kant van de rivier en over Californië naar Sevenum. Kronenberg en Evertsoord zijn de volgende dorpen op weg naar Neerkant en Meijel. Een prachtige ronde van ruim 110 km. Er is het nodige oponthoud geweest als gevolg van veelvuldig lek. Bovendien werd gemeld dat het “geknommel” met de soupapes van een der renners mede debet was aan wat vertraging. Desondanks lachende gezichten na afloop.

Heren A telde eveneens acht gegadigden, met in de gelederen Jan uit Helden, net terug van vakantie, en die wilde graag meerijden tot Berg aan de Maas om vandaar aan de overzijde van de Maas over België terug te rijden. Zijn totaalafstand zou 130 km bedragen.

De opening is die van de Kleine ronde Limburg en dat betekent over Caluna en de Maxeterdijk en de Horck naar Baexem. Via Heiakker naar Grathem en na de oversteek van de Napoleonsweg naar Wessem en Maasbracht. Bekende weg over Stevensweert en Ohé en Laak, mooi fietsgebied. Via Aasterberg naar Roosteren om de Maasdijk op te rijden Bij Visserweert zijn de werkzaamheden aan de infrastructuur nog niet afgerond, dus even omrijden naar Illikhoven, prachtige rustige omgeving aan de boorden van de Maas. Ook hier werkzaamheden en mooie bruggen gemaakt om de fietsers nog meer te plezieren. Echter ook opletten voor wat obstakels die aangebracht zijn om snelheid te temperen. In Berg aan de Maas het eerste klimmetje, de brug bij Echt niet meegeteld. Jan neemt afscheid en zoekt het veer op, terwijl het zevental richting Geulle aan de Maas aanhoudt voor de beklimming van de Slingerberg. Hier gaan alle trossen los en gaat het full speed omhoog. Die speed is wat lager op de steile Moorveldsberg, het enthousiasme niet minder. De afdaling van de Slingerberg wordt lastiger omdat de groep noodgedwongen achter een bus zit. Het is er druk met fietsers in deze vakantietijd en het prachtige weer. Terug naar Berg aan de Maas om het voorbeeld van Jan te volgen. In het Belgische Stokkem wordt gepauzeerd in een gelegenheid waar standaard vlaai bij de koffie wordt geserveerd. Madame blijkt de bokkenpruik op te hebben en klantvriendelijkheid is een onbekend begrip lijkt het. Desondanks een goede kop koffie en zonder te knoeien de bidons weer vol voor de laatste 60 km. Langs de Zuid Willemsvaart naar een fraai fietspad door het bos richting Maaseik. In een boog om Maaseik heen door mooi fietsgebied al zijn de sporen van de overvloedige regenval van juni pijnlijk zichtbaar. Het tempo zat en zit er goed in, zeker nu de wind veelvuldig in het voordeel van de renners uitpakt en de groep komt weer op bekend terrein tussen Kessenich en Kinrooi. Via Haler naar Moesdijk en op weg naar de Schoorbrug zijn ze niet zuinig geweest met steentjes op het nieuwe asfalt. Via de Houtsberg en de Banen naar de Hollander en eenmaal terug in Meijel staan de tellers op 155 km. Tevreden even nakaarten op het zonovergoten terras van de Nostalgie, waar even later zowel de damesgroep als de B groep ook samenkomen. Hele aantrekkelijke fietsdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *