Zondag 4 maart: Openingstocht

Na een tiental dagen met guur winters weer, hier en daar kon geschaatst worden, al was de sterke wind oorzaak van tegenvallend ijs, stond op zaterdag 3 maart de opening van het wegseizoen op de toerkalender. Echter sneeuw en vorst gooiden roet in het eten. Zaterdag waren de mogelijkheden zowel voor wegtochten als voor veldtoertochten verre van optimaal. Er werd door een enkeling wel een poging gewaagd in het bos, en dat viel meestal toch tegen. Ook van openingstocht op de weg was geen sprake, koning winter gaf nog een laatste tik na.
Dan zondagmorgen: er bestond duidelijk twijfel in het doorgaans grote peloton fietsers. Is er wel goed te fietsen en zo ja welke fiets kies ik dan?
Om 9.00 uur gaf een twaalftal heren acte de presence met de racefiets voor de verlate openingstocht. Het eerste uur betekende dat wel met de nodige voorzichtigheid. Op plaatsen waar de dag ervoor de zon de grond niet kon bereiken was de weg nog nat en dat betekende met het nog steeds koude wegdek een reële kans op bevriezing en dus gladheid. Dat bleek ook zo te zijn en her en der waren nog wat sneeuwresten al was dat gelukkig verwaarloosbaar. De zon kwam zo nu en dan door, om vanaf 11.00 uur niet meer weg te gaan. Toen werd het zeer mooi om te fietsen, droge wegen en een oplopende temperatuur. De wind was niet al te sterk en kwam uit oost / zuidoostelijke richting. Dus genoot het peloton met volle teugen van deze toch wel voorjaarstocht. De route bestond uit een combinatie van ronde Altweerterheide, Stramproy, Vélo-tour. Zeer tevreden renners na een hele mooie opening van het wegseizoen van tegen de 85 km. Klein smetje was de oversteek bij de Stoep, die niet geheel volgens de geldende regels van TWC de Vélo verliep. Dat leidde even tot het ludiek terecht wijzen van een groepje boosdoeners, die trouwens sportief berouw toonden. Prima opening!
Eenmaal terug bij de Heere is het samenkomen met een twaalftal heren die toch nog voor de ATB gekozen hadden. Gezien hun fietsen en kleding ook een begrijpelijke keuze, de dooi had nog niet veel problemen veroorzaakt en dus viel de modder voor deze groep alleszins mee. Men koos voor de permanente routes van Neerkant en Liessel, zeer bekend, desalniettemin nog steeds interessant. Even later arriveert ook de damesgroep, die ook voor de wegfiets had gekozen. Het gebruikelijke tafereel is bekend. Koffie, thee, soep, een biertje en heerlijk nakaarten en de sportieve zondag zit er weer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *